Øysteins bryggeblogg. | |||||
Subscribe |
Sun, 01 Mar 2009
6-B Blonde Ale
Size: 19,89 L
Original Gravity: 1,048 (1,038 - 1,054)
Terminal Gravity: 1,006 (1,008 - 1,013)
Color: 3,98 (3,0 - 6,0)
Alcohol: 5,49% (3,8% - 5,5%)
Bitterness: 21,2 (15,0 - 28,0)
1,7 kg Pale Ale Malt
Ambient Air: 21,11 °C
00:03:00 Untitled Step - Liquor: 12,0 L; Strike: 72,0 °C; Target: 65,6 °C Results generated by BeerTools Pro 1.5.2
6-D American Wheat or Rye Beer
Size: 24,0 L
Original Gravity: 1,043 (1,040 - 1,055)
Terminal Gravity: 1,006 (1,008 - 1,013)
Color: 3,3 (3,0 - 6,0)
Alcohol: 4,83% (4,0% - 5,5%)
Bitterness: 22,5 (15,0 - 30,0)
2,5 kg Pilsner Malt
Ambient Air: 21,11 °C
00:03:00 Untitled Step - Liquor: 13,04 L; Strike: 71,05 °C; Target: 64,0 °C Results generated by BeerTools Pro 1.5.2
10-A American Pale Ale
Size: 19,0 L
Original Gravity: 1,053 (1,045 - 1,060)
Terminal Gravity: 1,010 (1,010 - 1,015)
Color: 11,0 (5,0 - 14,0)
Alcohol: 5,63% (4,5% - 6,2%)
Bitterness: 37,5 (30,0 - 45,0)
3,9 kg Pale Ale Malt
Ambient Air: 21,11 °C
00:03:00 Mash-in - Liquor: 11,94 L; Strike: 73,49 °C; Target: 67,0 °C Results generated by BeerTools Pro 1.5.2
15-B Dunkelweizen
Size: 21,93 L
Original Gravity: 1,051 (1,044 - 1,056)
Terminal Gravity: 1,013 (1,010 - 1,014)
Color: 13,4 (14,0 - 23,0)
Alcohol: 5,01% (4,3% - 5,6%)
Bitterness: 13,58 (10,0 - 18,0)
2,5 kg Wheat Malt
Ambient Air: 21,11 °C
00:33:52 Mash In - Liquor: 12,55 L; Strike: 74,0 °C; Target: 67 °C Results generated by BeerTools Pro 1.0.28
14-A English IPA
Size: 26,08 L
Original Gravity: 1,065 (1,050 - 1,075)
Terminal Gravity: 1,016 (1,010 - 1,018)
Color: 12,3 (8,0 - 14,0)
Alcohol: 6,37% (5,0% - 7,5%)
Bitterness: 53,29 (40,0 - 60,0)
7 kg English 2-row Pale
00:33:00 Mash In - Liquor: 19,69 L; Strike: 74,1 °C OG 1068 Results generated by BeerTools Pro 1.0.20
10-A American Pale Ale
Size: 20,32 L
Original Gravity: 1,054 (1,045 - 1,060)
Terminal Gravity: 1,014 (1,010 - 1,015)
Color: 11,6 (5,0 - 14,0)
Alcohol: 5,31% (4,5% - 6,0%)
Bitterness: 38,76 (30,0 - 45,0)
1 ea WYeast 1056 American Ale
00:18:38 Mash In - Liquor: 7,4 L; Strike: 74,5 °C Mesket ved 64-66 grader i 13-liter gryte. Results generated by BeerTools Pro 1.0.20
Brente havregrynene i stekeovn p¥ 165 grader i 75 minutter. Blandet malt med 13 liter vann som holdt 75 grader i meskeboksen. Temperaturen etter ca. 30 minutter var 67 grader. Temperaturen vekslet mellom 63 og 67 grader i løpet vt mesketiden. Etterfylte med 01,5liter kokende vann for Ã¥ holde temperaturen. Kokte vørter i 90 minuter. 18 liter i gjæringskar, egenvekt 1,070. Tynnet ut med kaldt vann, egenvekt 1056, 26,5 liter. Thu, 01 Dec 2005
Søndag 20. november 2005Mesket malten i 90 minutter på 63 til 65 grader i 90 minutter. Skylte ut sukkeret til egenvekten kom ned i 1008, med 75 grader varmt vann. Satte gryta ute i snøen til neste dag.Mandag:Kokte ekstrakt, pulver og vørter i 90 minutt. Tilsatte 30 gram bitterhumle under oppvarmingen. 65 gram aromahumle trekte 15 minutter før vørterkjøleren ble satt i sving. 25,5 liter i gjæringskar.Hadde hatt Muntons Premium Gold gjær i magnetrøreren siden lørdagen, ca 0,7 liter gjær ble det på to dager, ordentlig graut. OG 1065 klokka 21 mandag 21. november. Gjæring var i full sving med bobling 4 timer etter at vørteren hadde havnet i karet. Tirsdag kveld var det kontinuerlig blåsing ut av gjærlåsen, og mesteparten av innholdet i gjærlåsen var blåst ut, så jeg fylte mer på. Skum hadde kommet inn i gjærlåsen. Onsdag kveld var egenvekten gått ned til 1016. Humlesmak, men tørrhumling vil nok være aktuelt. Fredag 1013. Framdeles noe bobling. Onsdag 30/11. Flyttet ølet over til ny gjæringstank. Egenvekt 1013. Alkoholprosen 7,7%. Framdeles bobling i gjærlåsen. Har ikke fått utstyr til fatene, så ølet havner på flasker også denne gangen. Torsdag 1. desember: 100 gram druesukker tilsatt, og 59 flasker med kork på står til godgjøring. Fri, 04 Nov 2005Snuppe-Øl.Ikke alle jenter lar seg imponere av mørkt øl. Derav forsøk på å bøte på dette med lyst øl.Oppskriften er et produkt av pussige innfall, abstinens etter å få bruke den nye maltmølla, pluss endel angst for å bruke alle malttypene i samme runde. Derfor lot jeg røyk-, ristet-, sjokolade- og svartmalten ligge i posene sine til jeg skal lage porter og stout en dag.
1.7 Coopers pilsenerekstrakt Trikset med hvetemalten var å få skummet til å holde seg bedre i det ferdige ølet. Knuste 2 kg pale malt, pluss 270 gram krystallmalt i nyerhvervet mølle. Vanskelig å stille inn maltmølla til en mellomting mellom mel eller hele maltkorn. Puttet dette sammen med 5 liter vann oppi 14 liter kjele og forsøkte å holde temperaturen mellom 62 og 65 grader i 90 minutter. Gjennomsnittstemperaturen var ca 62,5 grader. Brukte dørslag og vasket ut mesken med 6 liter 50-60 grader varmt vann over kokekaret. Fordelte vørteren i to gryter, fylte på vann slik at det ble 23 liter, tilsatte 1 kg lys spraymalt, pilsnerekstraktet, pluss 200 gram hvete-spraymalt. Fylte 25 gram Nord Brauer pellets i en nettingpose som ble vekslet mellom kokekarene etter at kokingen hadde begynt. Hadde i Irish Moss i de siste 15 minuttene av koketiden. Fjernet forløpende brunt skum på toppen av den kokende vørteren. Lot aromahumle trekke 10 minutter før kjøleren startet. Lufting med akvariepumpe i 20 minutter. Skulle forberedt gjæren noen dager i forveien. I stedet ble innerposen banket flat klokka 19:00, ca fem timer før gjæren ble tømt oppi. Satte til gjæring 00:30 tirsdag 11. oktober. Ingen tegn til aktivitet neste morgen. Flaskefylling en uker etter. hadde i litt lite spraymalt, sÃ¥ det bel litt flatt øl, men det gikk visst greit. Tue, 11 Oct 2005
17. september, ca. kl 17:00. Øste kaldt vann fra springen og slapp det sakte ned i gjæringkaret fra ca 1,5 meter, for å få tilsatt mest mulig oksygen. Fjernet skummet, og tilsatte 1 pakke Muntons Premium Gold Yeast. Ca. 22,5 liter totalt. Egenvekten var 1033. Begynte å boble ca 12 timer etterpå. Mistanke om at vørteren ikke var utrørt skikkelig, slik at sukkeret lå på bunnen av gjæringskaret da prøven ble tatt. Tirsdag klokka 21:00 var egenvekten 1016, dvs. ca. 60 timer etter at gjæringen begynte. Sammenligner man med forrige runde så hadde egenvekten gått fra 1044 til 1016 på tre dager. Det vil si ca. 9,33 grader pr dags gjæring. Når det har gjæret i 2,5 dager ganger 9,33, skulle det tilsvare OG på ca. 1044, som er realistisk.
Onsdag 21. september: Fredag 23. september, egenvekt 1013. Lørdag 24. september, egenvekt 1012. Søndag 25. september, egenvekt 1010. Framdeles mye humlegrums flytende på overflaten. Fylte på flasker 26. september. Mon, 26 Sep 2005
På http://maltosefalcons.com/tech/MB_Raines_Guide_to_Yeast_Culturing.php er det mye nyttig info. Thu, 22 Sep 2005"Havstadporter"Bryggerunde nr 1 fant sted lørdag 27 august, 2005. En variant av Muntons Nut Brown Ale ble kokt i hop.Framgangsmåte: 1.8 liter maltekstrakt i boks fra Muntons ble puttet opp i en 10 liters gryte, pluss vann, slik at det det ble ca 12-13 liter totalt. 1Kg Muntons Spraymalt ble tilsatt. Full rulle, 2,5 kilowatt ble satt på, og etter en halvtime begynte det å koke. På forhånd var 10 liter kokt og deretter avkjølt vann påfylt gjæringstanken. Så ble 50 gram fuggle humlepellets tilsatt, for økning av bitterhet. Dette ble kokt 1 time. Etter 45 minutters koking ble vørterkjøleren satt nedi. Dette ble gjort for at den skulle kokes steril, de siste 15 minuttene av koketiden. Denne var på forhånd vasket i oppvaskmaskin, slik at den var ren. Etter 60 minutters koking ble varmen skrudd av, og 30 gram Fuggle pellets ble tilsatt, for å øke aromaen. Siste ladning med humle sto og trekte 15 minutter før vørterkjøleren ble satt i sving. Det tok ca. 15-20 minutter å kjøle ned vørteren til ca 17 grader.
Hadde et uhell med rengjøring av hevert, greide å søle en god slump kokende vann oppå foten, og fikk et stygt brannsår, som sto på i to uker.
Brukte hevert til å overføre all vørteren til gjæringsspannet. Denne var på forhånd fylt med 7 liter kokt vann, og etter at vørteren var havnet oppi ble kaldt vann fra springen fylt på til det var totalt 23 liter væske i den. Egenvekten på blandingen var da 1044, ved en temperatur på 21 grader. Så var det tid for tilsetning av oksygen. Akvariumspumpe med diffusjonsstein ble innkjøpt for formålet. Oksygentilførselen ble kjørt i 20 minutter. Kjørte uten filter på luften. det bør fikses til neste gang for å unngå bakterieinfeksjon. En pose Muntons Premium Gold alegjær ble strødd over vørteren, lokk ble satt på, vodka ble fylt i gjærlåsen og det hele ble satt i et mørkt rom som holdt 20-21 grader til gjæring. Ca. 24 timer etterpå begynte gjærlåsen å boble. Kraftig bobling de neste dagene. Mandag, dvs. etter to dager ble skummet på toppen fjernet. Vissnok ikke nødvending, forstår man i ettertid. Onsdag kveld hadde boblingen avtatt ganske kraftig, og ølet ble overført til nytt gjæringskar. Egenvekten var da 1016 ved 21 grader. Det var mye berme i bånn på karet, og etter omstikking var det ca. 21,5 liter i karet. Smaken virket lovende. Torsdag morgen har det fremdeles ikke begynt å boble igjen.
Fredag morgen var egenvekten redusert til 1014. Det har dannet seg sedimenter på bånn av gjæringskaret siden onsdag, men nivået i gjærlåsen viser at det ikke har boblet siden omstikkingen. Det er mulig at det nye karet ikke er lufttett. Mandag litt etter en uke fylte vi ølet på flasker. Ølet ble først fylt over på et eget fat, for å bli kvitt gjærsedimenter. Noe over en kopp Muntons Dark Spraymalt pluss ca 60-80 gram sukker ble rørt ut i kokende vann, og tilsatt ølet før det ble fylt på flaskene. Egenvekt ca. 1014. Stram smak. Nervøsitet for at det mørke maltet var lite gjærbart, men det viste seg å ikke stemme. Flaskene ble lagret på ca. 19-21 grader i ca. en uke. Søndag nesten en uke senere er den massevis kullsyre på første smakstest. Bra med skum. Kvass smak. Klar smak av Fuggle humle. Ikke særlig mye grums. Gjæren i bunnen av flaskene hadde klistret seg bra til flaskebunnen, og lite grums kom opp i glasset. Relativ kraftig bitterhet. Mørk av farge, hakket før svart. Satte alle flaskene i kjelleren mandag 12. september, til modning. Smaking torsdag 15. september. Hadde ikke forandret seg mye. Bra tilbakemelding. Ny smaking mandag 19. september. Klar endring hadde skjedd siden torsdagen, mildere, ikke så kvasst på smak. Synes selv at det er vel mye aroma fra Fuggle-humla. Liker ikke ølet særlig godt selv enda, men får tilbakemelding over enhver forventning fra ølkjennere: Fyldig, tett skum ved oppskjenking i glass. Større bobler etter hvert, skummet faller fort når du drikker.Kult å få slike tilbakemeldinger for sitt første brygg. Jeg undres på om noe av det som nevnes lenger opp kommer av at gjæringen har foregått på noe høyere temperatur enn de anbefalte 18 gradene, slik at det har dukket opp estere som har gitt smak- og luktkomponentene som nevnes. Andre kommentarer er at ølet er veldig klart, og at gjæret klistrer seg godt til bunnen av flaska. Trolig skyldes dette Muntongjæret som er brukt, som skal være av bedre kvalitet enn det som stort sett følger med ekstraktet. |
||||