Følgende intervju er gjort av Trygve Lundemo for Adresseavisen

Vitenskap og fantasi

-Kanskje kjærligheten er den kraften som binder universet sammen, sier Gert Nygårdshaug i visshet om at han ikke er helt på jordet. Han har diskutert saken med noen av verdens ledende kjernefysikere uten å bli avfeid.
Kjærligheten er at av mange viktige temaer i Nygårdshaugs nye roman "Søthjerte" som er en frittstående avslutning av en trilogi som ellers består av romanene "Dverghesten" og "Nullpluss".
-Jeg kaller disse tre bøkene "eremitt-trilogien" fordi jeg i hver bok lar en person utforske yttergrensene for tilværelsen. "Søthjerte" skrev jeg ut fra et behov for å komme til en konklusjon på den erkjennelsesreisen som jeg la ut på i de to foregående romanene. Det handler om en erkjennelse som man kanskje kan finne i grenselandet mellom vitenskap og fantasi, sier Nygårdshaug, som altså antyder at konklusjonen ganske enkelt har med kjærligheten å gjøre.
"Søthjerte" er en milepæl for Nygårdshaug også fordi han nå kan feire 25-årsjubileum som forfatter. 45-åringen som opprinnelig kommer fra Tynset debuterte med diktsamling allerede som 20 år gammel.
Hovedpersonen i hans nye roman kaller seg selv vekselvis Coldbrand Urbegg og Mannen Av det Miserable Åsyn. Han er en av de merkeligste personer i norsk skjønnlitteratur, en enstøing som reiser til Magnilldalen ved Tynset for å finne ut hvem og hva han er. Leseren oppdager etterhvert at kjærligheten spiller en avgjørende rolle i den fantastiske historien.
- Jeg ville plassere en mann som strever med smerten og kjærligheten i vakker natur og se hva som skjedde. Romanen er på en måte tredimensjonal. Den består av tre plan med hver sin struktur, hvert sitt mønster. Samtidig danner de tre planene en helhet, som når man legger transparenter opp på hverandre. Dette er min største anlagte roman til nå, sier forfatteren, som også har skrevet en svært personlig bok.

Oppvekst på Tynset

Nygårdshaug vokste opp ved Tynset og leseren merker at han har et nært forhold til naturen han beskriver. Navn som Magnilldalen, Mannhuggudalen og Busjøvola sier en del om naturen der Coldbrand arbeider med å rekonstruere verden og finne ut av sin egen historie.
- Denne romanen griper inn i mitt eget liv. Ikke bare fordi jeg har et så nært forhold til naturen, men også fordi det delvis handler om egne opplevelser og mitt eget strev med erkjennelse, sier Nygårdshaug.
Han har i mange av sine bøker utforsket grenselandet mellom fakta og fantasi. Samtidig som han er bedre naturvitenskapelig skolert enn de fleste, er han opptatt av det mystiske og mirakuløse. Derfor har han også stor sans for latin-amerikansk litteratur.
Det var under et besøk i regnskogene i Amazonas i 1986 at hans økologiske engasjement (som også finnes i "Søthjerte") våknet for alvor. Det førte til romanen "Mengele Zoo", som ved siden av hans bøker om krimhelten Fredric Drum er den Nygårdshaug-romanen som har nådd største publikum.
- Jeg har vært oppptatt av naturvitenskap helt siden jeg var liten gutt, og det jeg har lest av fysikk og arkeologi har gitt med innblikk i mye rart. Tilværelsen rommer så mye fantastisk, og hvis jeg som forfatter kan pirre leseren til selv å finne ut mer, har jeg nådd målet, sier Gert Nygårdshaug, som har arbeidet både som sosialarbeider og snekker før han ble heltids forfatter. I likhet med mange andre var han også en aktiv marxist-leninist på slutten av 60- og begynnelsen av 70-tallet.
- De temaer du sysler med i dag har ikke mye med Marx å gjøre?
Det kan virke som om det ligger en motsetning der. Men jeg tror at dialektikken, som er blitt anvendt på det materialistiske planet, også kan overføres på det åndelige, sier Gert Nygårdshaug, som har mer på hjertet enn vi får plass til også på dette området.


Terje Røsten
02.11.96