Gjedde "Peer Gynt"


Oppskriften er hentet fra Mat&&Drikke Nr.6 1995 og er ved Fredric Drum (Gert Nygårdshaug).

Retten har fått sitt navn fordi Fredric Drum bestemt mener at om Peer Gynt bedrev noen form for sportsfiske, så måtte det være etter gjedde.
Du trenger

Ca. 1kg filetert gjedde. (2 fileter)
3 ss. honning
1 ss. cognac
2 ts. salt
grovknust rosa pepper

10-15 mandelpoteter
1 ss. smør
ca. 1 1/2 dl. melk
1-2 ts. Dijonsennep

Litt frisk dill,en håndfull rips,
litt syrlig ripssaft, salat, 12
ristede mini-toasts og
1 roseblad

Filetene vaskes og tørkes godt. Honning og cognac røres sammen og pensels ut over filetene. Strø på salt og grovknust rosa pepper. Legg filetene mot hverandre og plasser på en fjøl e.l. Dekk til med aluminiumsfolie og legg på ca. 1 kg press. La filetene stå slik i kjølskap 4-6 dager.
Mandelpotene moses, tilsettes smør og piskes sammen med oppvarmet melk til en lett pure. Dijon-sennep røres inn pg pureen smakes til passelig styrke.
Lag en seng av tynne salatstrimler på tallerknen og legg tynne skiver av den garvede gjedden på. Bruk kremsprøyte og lag en dekorativ dott potet-pure ved siden av. Pynt med et par mini-toasts dyppet i ripssaft, dill, noen hele rips og hele roseblad.
Kontrateringen til denne retten er rips-bærene og den milde genever-drammen.


Terje Røsten
25.05.96