Nålebinderiet 2018 – første kvartal

Fra nålebinderiet så langt i år:

 • 14 par sokker, hvorav 8 i plantefarget garn
 • 6 par pulsvanter
 • 4 hodebånd/halser
 • 2 luer, men den ene blir muligens konvertert til en veske etter hvert
 • 2 små punger og 1 flaskeholder

Sokker 1. kvartal 2018
Øverst fra venstre mot høyre:

 • 2 par barnesokker laget i Brush og Falk/Heilo. Korgensting/Mammensting på den første, Oslosting på den andre.
 • 2 par i naturgarn, kunstig farget. Korgensting/Mammensting.
 • 3 par i plantefarget (orange) entrådig garn og hvit Alafos lopi. Dalby-sting.
 • 2 par i Lettlopi-garn, ett par til voksne i Dalby-sting og ett par til barn i York-sting.
 • 5 par i plantefarget, entrådig garn (ukjent type). Korgensting/Mammensting.

Div 1. kvartal 2018

 • 5 par pulsvanter og 2 hodebånd/halser i Diva-garn. Oslo-sting.
 • 1 hodebånd/hals i et mykt ukjent restegarn.
 • 1 par pulsvanter og 1 forlenget hodebånd/hals i Naturgarn. Oslo-sting.
 • 2 små punker i Lettlopi, Mammensting.
 • 2 luer i Rallye pleddgarn, Korgensting og Oslo-sting i dobbelt garn.
 • 1 flaskeskjuler i Troll-garn, Oslo-sting.

English summary
Production so far this year (January-March). Mainly socks (some of them from plant dyed yarn), some wristwarmers, head wraps/neck warmers, to hats, a couple of small pouches and a bottle hider.

Posted in Fantasi, Levende historie, Nålebinding, Småting | Tagged , , , , , , , , , , | Comments Off on Nålebinderiet 2018 – første kvartal

Nålebinderiet 2017

Nålebinderåret 2017 bar litt preg at man var lei av å lage sokker, så det startet med noen store og egoistiske prosjekter i tynt garn, flere nye pulsvanter og hodebånd/halser før det bare på’an igjen med flere sokker. Det er også ulike garntyper som er brukt, så her er prosjektene sortert på garntype:

Álafoss Lopi: Pulsvanter og votter.
alafossDisse startet egentlig som alt for store sokker, men ble plukket opp og endte heller opp som votter. Det mørke garnet var restegarn fra 1970-tallet. Oslo-sting. falk/heilo og brushOg siste rest av nøstet ble til et par store pulsvanter. Oslo-sting.
Babyull + 3-tr strikkegarn fra Rauma: Babysokker
Mix babyull og strikkegarnDobbelt garn og Oslo-sting
Cortina Soft fra Gjestal: Sokker og pulsvanter til barn og stingprøver
cortina soft Oslo-sting. cortina soft Oslo-sting.
cortina soft Mange ulike stingtyper til nålebinding: Oslo, Björsbo, Mammen/Korgen, Rindal, Dalby, Telemark, Åsle weaver, York/Coppergate og er senere utvidet med Åsle, Fåberg, Oulu/Verdal og Saltdal.
Diva fra Permin: Sett med pulsvanter og hals/hodebånd.
divaOslo-sting divaOslo-sting
divaOslo-sting divaOslo-sting
divaOslo-sting divaOslo-sting
Falk/Heilo og Brush: Sokker
Falk/Heilo og BrushCa str 38. Restegarn. Oslo-sting. Falk/Heilo og BrushCa str 19-20. “Brush”-garnet loer mye! Den lodotten øverst til høyre tilsvarer det som lå igjen på gulvet etter at paret nederst til høyre var ferdig.
Grå Trønder, 2-trådig garn fra Selbu spinneri: Hals og hette med skulderbeslag
grå trønder
(bilde kommer)
Grå Trønder, Vamsegarn fra Selbu spinneri: Hals/hodebånd
grå trønder vamsegarnEtt møbiusbånd med flettekant og en kort tube. Begge kan brukes både som hodebånd og hals.
Ragg Soft fra Gjestal: Sokker og hodebånd/hals
ragg softHodebånd/hals og pulsvanter i Telemark-sting. ragg softHals i Mammen-sting.
ragg softSokker (str. 37-38) i Telemark-sting. ragg softSokker (str. 37-38) i Dalby-sting. (Bilde kommer)
Rallye: Sokker og pulsvanter
rallye sokker Oslosting (str 42) og Mammensting (str 38).
rallye pulsvanter Mammensting
Refleksgarn fra viking: Lue og hodebånd
refleksgarn hodebånd Dalby-sting
refleksgarn lue Dalby-sting.
Troll fra Hillesvåg ullvarefabrikk: Sokker og pulsvarmere
TrollCa str. 35-36. Oslo-sting. Troll Til barn. Oslo-sting.
TrollFlaskeskjuler Oslo-sting.
Ukjent garntype: Pulsvanter
UkjentLange, smale i ukjent garntype, muligens merino-ull. Mammen-sting.

Og til slutt en liten reparasjon på et par sokker det var slitt hull i på hælen. Klipp rent hullet og nålebind den på nytt.
Troll

Posted in Moderne, Nålebinding, Småting, Vikingtid | Tagged , , , , , , , , , , | Comments Off on Nålebinderiet 2017

Bare brikkevev VII

Siste produksjon av brikkevevde bånd.

Lahti

Tradisjonell mønstervev i brodergarn og kamgarn inspirert fra et diamantkypertstoff fra Oseberg. Ble påbegynt under VM på ski fra Lahti, Finland (TV-titting og brikkeveving kan fint kombineres).

Oseberg – materialprøver

Mønster inspirert av silkebåndet fra Oseberg og omtrent samme bredde på veven, men i ulike plantefargede ullgarntyper for å teste ut både vevhastighet og beregning av materialkostnader.


Plantefarget (krapp og reseda) “Frid”:


Plantefarget (krapp og krapp) “Messehakel”:


Kunstvevgarn:

Testbånd med kun to kort tredd med tykt garn. Ulik effekt av ulike tykkelser på innslagstråden og maskeeffekt, og snoddeffekt med tykt garn i kontrastfarge lengst mot høyre.

 

Mer av “#40 Mona viking” i ulike nye fargekombinasjoner:
English summary
More tablet woven bands. Uppermost, two-hole-threded patterned tablet weave, then some material testing in plant dyed yarn (mostly madder, then reseda and some birch) to be able to calculate costs, a test of only using two tablets/cards with different wefts and some more color combinations of an old pattern.

Posted in Brikkevev, Levende historie, Moderne, Småting, Vikingtid | Comments Off on Bare brikkevev VII

Interiør og fiklerier

Det hender seg at vi også fikler med interiør og andre praktiske ting. For eksempel snekring av traktorgarasjer til en nevø med veldig mange leketraktorer, eller som her – hundeseng og etui til treskjærerjern.

Hundeseng
Mannen har laget en opphøyet hundeseng til svogers hund. Madrasstrekket ble sydd av madammen og kan tas av ved behov for nærmere rengjøring enn en fuktet klut.

hundeseng

Målene på madrassen er 60cm x 90 cm x 10 cm.
2 biter a 63 cm * 93 cm (inkl. sømmonn på 1,5 cm)
2 biter a 93 cm * 13 cm (inkl. sømmonn)
3 biter a 60 cm * 13 cm (inkl. sømmonn)

Grunnen til at det er 3 biter av den kortere er at  det er sydd inn dels overlapp  i stedet for å bruke glidelås e.l. på kortsiden.

 

Etui
Nå kan endelig alle treskjærerjernene samles på ett sted. Etuiet er sydd i et tykt ull-stoff med en restebit av skai på innsiden av lommene, og det er plass til opp til 60 jern.

etui

Først ble to biter som skulle utgjøre lommene sydd på hovedstoffet, deretter ble lommene foret med en restebit av blå skai og til slutt ble små lommene sydd slik at jernene passer. I tillegg er det en del av ytterstoffet som kan foldes over jernene slik at de ikke faller ut ved transport etc. Etter hvert skal de også få påmontert reimer rundt.

English summary

Just some interior related projects: one bed for a lucky dog and a sewn tool case.

 

Posted in Diverse, Interiør, Moderne, Søm, Store ting, Trearbeid | Tagged , | Comments Off on Interiør og fiklerier

Gul stripe

En plan om å sy en anorakk ble erstattet av et innfall om å sy ei regnjakke basert på samme mønster i stedet. Det eneste “regnjakkestoffet” i nærmeste stoffbutikk som falt i smak var det marineblå stoffet med knallgule striper.
Regnjakke

Mønsteret er i utgangspunktet det samme som de to foregående anorakkene, men modifisert etter Madammens kropp. Den var først alt for, alt for stor. Selv etter å ha tatt inn 8 cm i hver sidesøm og gjort ermene tilsvarende smalere er den romslig, men passer i det minste noe bedre.

For å øke vanskelighetsgraden ble hetta foret med en bit fleece som lå i stoffhaugen fra før og de korte glidelåsene som først var tiltenkt under ermene ble i stedet brukt som lukning på lommene. Lommene skulle også sys på slik at de gule stripene passet sammen.

For å unngå å lage unødig mange hull i stoffet med knappenåler ble i stedet alle papirmønsterdeler og stoffdeler teipet sammen.

Normalt bør man stryke på sømteip over alle sømmer når man syr regntøy for at sømmene skal bli vanntette, men det viste seg at limet på sømteipen trengte høyere varme enn det stoffet tålte (og de gule stripene smeltet) og derfor er det ikke sømteip på innsida. Vi får se om vi finner en annen løsning dersom det trengs. Hittil har det ikke vært noe problem.

English summary
I made myself a rain coat using the old reglan sleeved parkas pattern, though modifying it a bit, lining the hood with fleece and adding zippers to the pockets instead of having zipped holes under the sleeves.

Posted in Moderne, Søm, Store ting, Tekstil | Tagged , , | Comments Off on Gul stripe

Vene viking 2016 – håndsydd

En litt forsinket post (glemte å ta bilder), men nå er den her.

Madammen har sydd seg Thorsbergbukse til å ha under serken. Trodde det først stoffet var ren lin og kjøpte ganske mye av det, men det viste seg å være en lin-viskose-blanding som klør noe jævlig når det har blitt vasket. Kjipern! Hele buksa er sydd på maskin med bare søm-monn sydd ned for hånd. Har også montert inn en litt hemmelig lomme i buksa uten at det har gått på bekostning av modell og snitt i seg selv. Mwahaha!

Med dette som eneste unntak, var 2016 året for håndsydde plagg.

Madammen fornyet garderoben med en håndsydd serk i tynn ull og håndsydd selekjole i grov lin. Med unntak av en sikk-sakking rundt alle kanter er de fullstendig sydd for hånd. Alle sømmonn er brettet inn og sydd ned, før delene er sydd sammen. Det er lange kiler som gjør at kjolen faller ekstra pent. Ullstoffet i serken har ligget til modning siden det ble kjøpt fra Eikthyrnir på Egge vikingfestival 2013. Husker ikke hvor linstoffet til selekjolen ble kjøpt, men det kan ha vært i en tilfeldig stoffbutikk. Der hvor serken passer perfekt er linkjolen derimot litt for stor. Det kan være mulig å lage noen innsnitt i ryggen på den, men vi får se.

Mannen har selv sydd seg en ny ulltunika og skinnhoser. Ulltunikaen er laget av plantefarget ull (valnøttskall) som er pyntet med et brikkevevd bånd fra madammen. Hele tunikaen er sydd for hånd og er deilig og god og varm (madammen er nesten litt misunnelig på den). Båndet er forøvrig brikkevevd av og laget av naturlig sauefarget garn av rasen Grå trønder og spunnet ved Selbu Spinneri.

Ellers har madammen modifisert den eldste silkeskjorta i mannens garderobe. Den har blitt forlenget og har fått satt inn nye og litt større kiler under ermene da de gamle kilene var helt utslitt. Det kan være greit å ha noe å skifte mellom.

English summary

New viking clothes for the season 2016. A new smokkr/apron dress in linen and a chemise in thin woool for the lady and a new woolen tunic for the man. All sewn by hand. In addition, the lady made herself a pair of trousers and modified the old silk noil tunic for the man.

Posted in Levende historie, Middelalder, Søm, Store ting, Tekstil, Vikingtid | Leave a comment

Nytt leketøy

Mannen har laget meg et nytt leketøy veveverktøy. Hurra!

Konstruksjoner med tilsvarende funksjonalitet har hatt mange ulike navn oppgjennom: båndvevstol, bandestol, vogge for båndvev og boksvev (de tre sistnevnte brukes vanligvis om de med høye kanter på sidene). Det kan brukes til en rekke ulike båndvevteknikker, som f.eks. kelimvev, perlevev, grindvev med mer, og som her for brikkevev.

De tidligste avbildningene man har av denne typen redskap er fra midten av 1400-tallet. Akkurat denne versjonen er inspirert av et tilsvarende objekt hos  fra Voss fra 1800-tallet. Dette bildet (uten annotosjonene) finnes hos digitalmuseum.no:

Original

Første testvev ut var et forsøk på å rekonstruere et mønster på et brokadebånd fra Norge (trolig fra midten av 1400-tallet). Det å spenne opp veven med tynt silkegarn (sysilke) gikk som en drøm, og vevhastigheten har også gått bemerkelsesverdig opp på de supertynne trådene. Båndet er forøvrig 4 mm bredt.

 
bandvevstol

English summary
Got myself a new weaving toy inspired by both 15th century box looms and 19th century band weaving looms from Norway.
I’m currently working on reconstructing the pattern of a norwegian (most likely) 15th century tablet woven band working with sewing silk and modern silver look-a-like thread. Band is 4 mm wide.

Posted in Brikkevev, Diverse, Middelalder, Moderne, Trearbeid | Tagged , , , , , | Leave a comment

Brokadebrikkevev

Det var på tide å lære seg noe nytt (eller gammelt om du vil), og brikkevevde brokadebånd stod på lista over planlagte nye aktiviteter.

I forhold til “vanlig” brikkevev med ett innslag som binder renningstrådene fra hvert kort sammen (bindeinnslag) brukes i tillegg et ekstra innslag. Mønsteret kommer frem ved at dette ekstra innslaget, mønsterinnslaget, bindes ned i renningstrådene i brikkeveven.

Brokadebrikkevev var særlig populær i middelalderen nedover i Europa, men gikk av moten med reformasjonen. Også i Norge er et gjort flere funn fra vikingtiden og middelalderen av brokadebrikkevev. Historisk sett har bunnveven vanligvis vært enkel og ensfarget, gjerne med maskeeffekt. Den kunne være laget i ull, lin, eller silke. Mønsterinnslaget kunne være i alle disse, samt mer kostbar metalltråd (gull, sølv eller kobber) spunnet rundt en kjerne av silke. Råvarer som silke og edle metaller var forbeholdt de rikeste i samfunnet og mange av de funnene som er gjort er nettopp knyttet til geistlige og deres klesdrakter, relikvier, etc.

I første forsøk er renningen i sysilke 15 brikker, alle tredd med 4 tråder. I utgangspunktet med en kantbrikke på hver side. Mønsterinnslaget er moderne, flatt anakronistisk refleksgarn fremfor metalltråd ettersom båndene er tiltenkt moderne bruk (2017).
Båndene er ca 5 mm vide, og vevehastigheten er omtrent 4 cm/time.

Mønstrene er fra en av de tidligste skriftlige beskrivelser/oppskrifter på tekstile teknikker, og ble nedtegnet av en tysk nonne i Nürnberg i 1517 i det som i dag er kjent som Anna Neuper’s Modelbuch fra 1517.

På de mønstrene som i utgangspunktet hadde færre brikker er mønsteret interpolert utover. Det er brukt to renningstråder i hver “tie-down” for at mønsteret skal komme frem tydeligere (men det vanligste i middelalderen var nok å bare bruke én tråd her, noe som krever en litt annen teknikk). Mønsterinnslaget er vendt i ytterkant i samme skill som bindeinnslaget.

Når refleksbrokadebåndene ble langet nok ble reflekstråden er erstattet med Mölnlycke metallic tråd, mer mer glitrende, men tynnere. Bunnveven er fortsatt i Gütermann sysilke med 15 brikker.

Fra venstre:
#74: Enkelt mønsterinnslag øverst, dobbelt nederst. I det doble er ikke tråden bare lagt dobbelt, men har gått frem og tilbake i samme samme bunninnslag.
#68: Henholdsvis én og to bindetråder.
#68/73: Tofarget mønster, samt uttesting av ulike snu-metoder for mønsterinnslaget (nederst, derfor en svært ujevn kant). Nederst er mønsteret nr 68, øverst 73 (jepp, nesten samme mønster, men det er to ekstra kantbrikker og mønsteret er tilsvarende smalere).
#75: Ett- og to-tråds tie-down. Det doble mønsterinnslaget er vendt om bindeinnslaget innenfor de to kantbrikkene.
#65: Dobbelt mønsterinnslag som følger bindeinnslaget.

English summary
Brocading and tablet weaving my way through some of the patterns in Anna Neuper’s Modelbuch. At first working with sewing silk and modern reflective thread (for a modern end use) and Mölnlycke metallic thread. The last picture show my testing of single/double pattern weft (#74, double #74 & #65), single/double tie-down (#68 & 75), two-color and various places and methods of turning the brocading weft (#68/73).

Posted in Brikkevev, Middelalder, Moderne, Småting | Tagged , , | Leave a comment

Storvev-prosjekt: diamantkypert og plantefarging

Vinteren 2014-2015 brukte jeg på å veve diamantkypert (etter mønster fra ett av tekstilene i Oseberg-grava) med lammeullgarn i flatvev på husflidslagets vevstue. Rett fra veven ble stoffstykket omtrent 5,85 m langt.

Flatvev med diamantkypert

Deretter lå det til modning, ble vasket og forsøkt farget med krapprot (både pulver og hele røtter) i håp om at det skulle bli rødt.

Så lenge fargen ikke ble rosa skulle jeg kunne leve med nesten hva som helst av resultat, men fargen ble – ferskenrosa. I våt tilstand så den ikke så ille ut, men i tørr tilstand var det uten tvil lys ferskenrosa. Skuffa! Derfor ble det våren etter nok en gang forsøkt farget med krapp, og denne gangen bare med pulverisert krapprot og fra en annen leverandør. Resultatet er fortsatt ikke rødt, men er i det minste ikke lenger ferskenrosa og kan karakteriseres som orange. Ekstra lekker blir den orange fargen i lav kveldssol. 😉

Orange diamantkypert

Hva har jeg lært?

Veving:
1) Å veve på flatvev (men ikke å sette den opp).

2) Vær litt kjappere med selve vevingen  når man endelig har kommet til å vevstua, ellers blir det mye i vevleie…

Farging:
1) Farg garnet før veving. Hvis dette ikke er mulig, farg mindre stoffstykker om gangen.

2) Vær supernøye med temperaturen og valg av garntype for vevprosjektet. Nå er det mulig at badet har vært for varmt for krappen, men termometeret viste temperaturen som etter oppskrifta skulle gi rødt fremfor orange.  Det kan også hende at lammulla i seg selv rett og slett ikke tok fargen godt nok.

3) Naboene klager om det ligger igjen for mye fargestoff i innkjørselen etter skylling…

Finnes det noen der ute som kan plantefarge omtrent 3 kg fast spunnet ullgarn til meg i den rødfargen jeg vil ha?

English summary

My first large weaving project: diamond twill in lambs wool. Tried to dye it with madder after weaving, but the color didn’t turn out the way I wanted even after two processes of coloring.

 

Posted in Diverse, Moderne, Store ting, Vikingtid | Tagged , | Leave a comment

Romjulsvest

Hoill brilan! No ble dé væst og dé blæs fra nordvæst.


Mitt andre overlock-prosjekt, denne gang i rød lin. Også testing med bruk av dobbeltnål i stikninger.

English summary
Just something for myself (too many dialectic puns to translate, nothing of importance).

Posted in Moderne, Søm, Store ting, Ukategorisert | Tagged , , | Comments Off on Romjulsvest

Julegaver

Og årets mest avanserte hjemmelagede julegave var en anorakk etter en modifisert utgave av anorakken som ble laget i 2014. Den har fortsatt raglan-ermer, hette og glidelås under ermene, men er sydd med overlock-maskin og har i tillegg fått noen mer forseggjorte detaljer som bl.a. skjuler alle sømmonn i frontåpningen og noen polkadot-skråbånd ved både lommer og ermeåpning.

Andre hjemmelagde gaver var bl.a. tre par nålebundne sokker til tre barn i storfamilien.
Barnesokker

English summary
I’ve made a fishtail parka withouth the fishtail, but with raglan sleeves with zippers under the sleeves for ventilation after a pattern I made in 2014. Added some fun details with a dotted bias tape as well as using my overlock sewing machine on all of the seems on the inside.

Other home made christmas gifts was needlebinded socks for some kids in the family.

Posted in Moderne, Søm, Store ting, Tekstil | Tagged , , , , | Comments Off on Julegaver

Kurs i brikkevev 22. oktober, Lillehammer

I forbindelse med vevsymposiet “Våre diamanter” på Maihaugen, Lillehammer blir det to introduksjonskurs i brikkeveving

 • fredag 21. oktober kl. 0830-1230
 • lørdag 22. oktober kl. 1430-1830.

Fortsatt noen ledige plasser på kursene og ellers et meget spennende program på symposiet for alle tekstil- og vevinteresserte.

Mer informasjon og påmelding: http://www.husflid.no/vevsymposiet_2016

Posted in Brikkevev, Kurs | Tagged , , | Comments Off on Kurs i brikkevev 22. oktober, Lillehammer

Prosjekt fullført 2014-2016

2. august 2014 laget jeg en liste over påbegynte påbegynte hobbyprosjekter som burde ferdigstilles (såkalte UFOer – UnFinished Objects), samt noen andre prosjekter som var planlagt men ikke påbegynt. Lista har så langt blitt revidert mange ganger, men her er en liten oppsummering av hva jeg har rukket å fullføre i perioden 2. august 2014 til 2. august 2016:

Klesplagg:

 • Historisk-inspirerte klesplagg (jernalder, viking og generisk middelalder)
  • Kjoler og serker:
   • Linserk i tynn lin, påbegynt juni 2014, fullført juli 2015. Maskinsøm og håndsøm
   • Selekjole i brun og blå ull. Stoff kjøpt i 2011 (og eldre), påbegynt mai 2014, fullført juli 2015. Maskinsøm og håndsøm.
   • Ullserk i tynn, stripete ull, juli-august 2016. 100% håndsydd.
  • Bukser
   • Thorsbergbukse i rosa lin til mannen (april-august 2014). Maskinsøm og håndsøm.
   • Thorsbergbukse i lin/viskose-blanding, juli-august 2016. Maskinsøm og håndsøm.
  • Tunikaer og jakker
   • Birka-jakke ferdigstilt august 2014. Maskinsøm og håndsøm.
   • Modifisering av den eldste råsilkeskjorta til mannen med både forlenging av bole og nye kiler under ermene og i sida, juli 2016. Maskinsøm og håndsøm.
 • Moderne plagg:
  • Skjørt (sept. 2014) og topp i råsilke (2015) Maskinsøm.
  • 1960-tallsinspirert kjole med hotpants sydd til temafest i oktober 2014, og modifisert i juni 2016. Maskinsøm.
  • Anorakk til mor (april 2014, modifisert mars 2015). Maskinsøm.
  • Ermeløs tunika/linkjole i A-fasong i tynn lin. Fullført i juni 2015. Maskinsøm.
  • Omsøm av syrinfargede linbukser i mai 2015. Maskinsøm.
  • Modifisering/reparering av ytterjakke med nye mansjetter i mars-april 2016.
 • Småplagg laget i andre teknikker:
  • 36 par nålebundne sokker
  • 7 par nålebundne pulsvanter
  • 5 par nålebundne votter
  • 8 nålebundne halser/hodebånd
  • 4 nålebundne luer
  • 5 heklede sjal (hvorav ett bare ble modifisert)
  • 1 heklet herretruse.

Og i tillegg kommer andre ting som:

 • 14 små sydde vesker/punger/lommer (mangler bare reim og snor når dette skrives). Maskin og håndsøm.
 • 7 vevbelter. Maskinsøm.
 • Mange små lavendelposer. Maskinsøm.
 • 1300-talls skulderbag i lin. Maskinsøm.
 • Putetrekk. Maskinsøm.
 • 70 m (!) brikkevevde bånd

 

Posted in Brikkevev, Hekling, Moderne, Nålebinding, Småting, Søm, Store ting, Tekstil, Vikingtid | Tagged | Comments Off on Prosjekt fullført 2014-2016

Bare brikkevev VI

Et forsøk på tofarget mønster i to-trådet garn fra grå trøndersau i naturlige gråtoner etter inspirasjon fra et original brosjert brikkevevd bånd fra Dublin datert til vikingtida.
Dublin tablet weaving

Det enkle båndet fra Snartemo, grav II, som tolket av Lise Ræder Knudsen med to tråder pr kort og ekstra snor under, laget i Alv kamgarn:

En oppsatt vev laget på bestilling:

Mer av “#40 Mona viking”:

Posted in Brikkevev, Levende historie, Moderne, Småting | Tagged | Comments Off on Bare brikkevev VI

Vinteren kommer!

Endelig midtsommer, +20 grader og sol til langt på kveld og bare 6 måneder til jul. Produksjonen og restegarnoppbrukingen er i full gang.

Diverse barnesokker (str. 19-27) i babyull og noen tykkere garntyper:
Barnesokker

De røde-gule og sorte er forøvrig inspirert av landslagsdraktene til det belgiske fotballandslaget i EM 2016: Gule sko, røde sokker med gul stripe, sort shorts med gul stripe og rød skjorte med detaljer i gult og sort (men det ble tomt for rødt undervegs så den ble ikke helt lik).

Med modifikasjonen av de blå er det endelig slutt på babyulla.
Neste garntype ut er de tykkere variantene som Falk/Heilo/Sportsgarn. Nå jobbes det systematisk og jevnt og trutt.

8 små restenøster og litt til gikk med til luene nedenfor:

lue

Edit 3. juli 2016:
Og flere barnesokker, her i en ny variant av traktor-utgave laget av Troll ullgarn med antiskli under:
valtra-sokker

Edit 27. juli 2016:
Ole Brumm-og honning-inspirerte sokker i ca str 30 forsvant ut nesten fortere enn jeg klarte å lage dem ferdig. Garnet er Falk/Heilo e.l. og de er laget i Brodén-stinget.
OleBumm-sokker

Edit 31. oktober 2016:
Produksjon i august, september og oktober:

August:

 • 1 lue til voksen i Suri-garn. Brodén-sting.
 • 2 par sokker i Falk/Heilo: Brun og grønntoner, samt gul og grønn i Brodén-stinget.

lue
sokker

September:

 • 1 par sokker i Falk/Heilo: Brun-mørk blå-mosegrønn og vinrød. Brodén-stinget.
 • 6 par sokker som kombinerer Falk/Heilo med fluffy restegarn.
 • 1 par sokker i bare fluffy restegarn

Det fluffy restegarnet stammer trolig fra 1980- og 1990-tallet og er varianter av akryl. Vanskelig og vite type og eksakt innhold da garnnøstene ikke lenger har lappen rundt.

barnesokker

Oktober:

 • 5 par sokker i fluffy “Palett”
 • 7 par sokker som kombinerer Falk/Heilo og fluffy restegarn

barnesokker

Den observante leser ser kanskje en farge på noen av disse sokkene som sjelden dukker opp på denne bloggen. Det er helt korrekt. Men nå er garnet snart brukt opp og produktene er på jakt etter nye eiere.

November:

 • 2 par sokker i ukjent vinrødt og lys grågrønt fluffy garn.
 • 1 par i okergul Falk/Heilo og blå ukjent garntype
 • 1 par vinrød, oker og gul (Falk/Heilo og ukjent)
 • 1 par blå-gul-beige i Falk/Heilo og ukjent garntype

Desember:

 • Brun-gul-mørk blå
 • Beige-blå-hvit
 • 3 par i Troll ullgarn, dels med Brush syntet som pynt (ikke på bildet, se neste post om julegaver)

barnesokker

English summary:
Preparing for winter at mid-summer making small stuff for colder days.

barnesokker

Posted in Moderne, Nålebinding, Småting | Tagged , , , , | Comments Off on Vinteren kommer!

Reparere, revidere, reformere…

Nye mansjetter på en gammel jakke kan gjøre susen. Se bildet for før og etter:

Før og etter

Mansjetten er sydd på maskin, innsiden av ermet er montert med håndsøm.

Posted in Moderne, Småting, Søm, Store ting | Tagged , , | Comments Off on Reparere, revidere, reformere…

God påske!

Påskekyllinger

Drøyt 30 år gammel påskepynt er hentet frem fra skuffen.
Fortsatt like (lite?) sjarmerende og etter hvert med et visst slitasjepreg på både fjær, kuler og andre deler.

 

De som er trukket med gult krepp-papir ble frisket opp for omtrent 20 år siden. Steike hvor tida går… Kanskje det er på tide å rydde oftere i akkurat den skuffen?

Posted in Diverse, Ikke-tekstil, Moderne, Småting | Tagged , , , , | Comments Off on God påske!

Heklede blomster og sommerfugler

Siden dette er min 100 publiserte post er det på tide med blomster.  For anledningen heklede blomster og sommerfugler i ulike garntyper og med ulike mønster og med håp om å bruke opp noen restegarnnøster. Innhogget i garnkurva ble minimalt, så må nok finne noe større prosjekter å bruke opp garnet på…

Oppskrifter:

Sommerfugler

De røde til høyre er heklet etter denne oppskriften, men den er heklet sammen fremfor å være sydd sammen. De øvrige har ukjent mønsteropphav.
Flere sommerfugler i ulike størrelser.

Blomster

Middels stor sekstakket blomst (lys lilla++):
1. runde: 5 luftmasker. Fest sammen til en ring med en kjedemaske.
2. runde: 3 luftmasker. 11 stavmasker. Fest sammen med en kjedemaske.
4. runde: 3 luftmasker og enkeltstav. To dobbelstaver i neste. Deretter enkeltstav og halvstav i samme.
[Halvstav og stavmaske. 2 doble stavmasker. Stav og halvstav.] Gjenta 5 ganger. Fest sammen med kjedemaske.
5. runde: 2 luftmasker. Fastmasker hele vegen rundt og fest sammen med kjedemaske.

Middels stor nitakket blomst (gulgrønn):
1. runde: 5 luftmasker. Fest sammen til en ring med en kjedemaske. Hekle så 3 luftmasker.
2. runde: 14 stavmasker. Fest sammen med en kjedemaske og så 3 luftmasker.
3. runde: 2 doble stavmasker i hver på forrige runde, totalt 28. Fest sammen med kjedemaske, så 2 luftmasker.
4. runde: [Halvstav og luftmaske. Dobbel stav, luftmaske og dobbelstav i samme av de foregående. Luftmaske og halvstav.] Gjenta 6 ganger. Fest sammen med kjedemaske, så 2 luftmasker.
5. runde:

Stemorsblomst
Oppskriften er fra videoen nedenfor, men oppskriften finnes også i diagramform på denne siden.

Posted in Hekling, Moderne, Småting | Tagged , , , , | Leave a comment

Eggende

Mannen har laget flere kvasse kniver.

Konfirmasjonsgave til en nevø:
nevøkniv
Skaft i oljet lønn. Knivbladet er laget av Ulf. Valnøttfarget slire i rårandslær.

Bursdagsgave til en onkel:
Onkelkniv

Skaft i oljet masurbjørk med innlegg av rød vulkanfiber og sølvtinn. Valnøttfarget slire i bindsålelær. Knivbladet er laget av Per Glerup (DK).

Posted in Metall, Moderne, Skinn og lær, Småting, Trearbeid | Tagged , , , | Leave a comment

Vene viking 2015

Noen prosjekter som ble påbegynt før og under sesongen 2014, men ikke ferdigstilt før etter at den var over og/eller i løpet av sesongen 2015.

ny kjole
Ny selekjole (påbegynt juni 2014, ferdigstilt i juli 2015) i ull. Det er ikke alltid første forsøk blir så bra, så denne har vært planlagt lenge. Det brun-hvite stoffet ble kjøpt så tidlig som i 2011 og de blå kilene var rester fra et stoff kjøpt i 2003. Det brikkevevde pyntebåndet og selene er også sydd på for hånd.

Serk i tynn lin. En kjapp prøving på forsommeren 2014 viste at den kortermede brune serken desverre hadde blitt oppbevart i krympeskapet siden sist. Et forsøk på å lage en ekstra serk til sommerens aktiviteter feilet fordi den aldri ble ferdig i tide og ble lagt igjen hjemme. Det ble gjort et nytt forsøk på ferdigstillelse til sommeren 2015. Ved å først sy en kladdekjole i tynn lin ble det mulig å prøve ut nye måter å klippe ermene på for å få det penere rundt skuldrene. Nå viste det seg at den ble ganske stor, men at den passet noen andre i familien. Fremfor å sy den inn ble den heller ferdigstilt. Mønsteret er derimot kopiert slik at man kan lage flere (med og uten modifikasjoner).

Småting

selbuvottbroderi diagonale striper
Nålebundne votter med brodert mønster til mannen. Mønsteret er hentet fra en vikingtids ravfigur fra Østfold. Nålebundne votter med diagonale striper til madammen i noe grått restegarn av ull.
lilla sokker diagonale striper
Nålebundne sokker til madammen til bruk i de nye lave Hedeby-sko som ble bestilt fra en tysk skomaker i 2014 og har laget seg flere lave og tynne nålebundne sokker for å ha i skoene. De lilla er i Rauma finull, de hvite-og sort-stripete er laget i noe gammelt “Kampanjegarn” fra Rauma.

Mannen har sydd seg hoser i reinsdyrskinn (ferdig på Egge, juli 2015), en ny skinnlue (egentlig sydd i 2014, men omsøm og tilpassing i 2015) og beinviklinger, samt nye sko etter et funn fra Trondheim.

Beinviklingene ble kjøpt ferdig vevd i lys grå ull, deretter hevet i et fargebad med valnøttskall hvor ble lys brune og så sydd inn med hekter på den ene enden:
selbuvottbroderi

English summary
The vikings needed more clothes. This season called for new needlebinded socks and mittens, shoes, leg wraps, a hat, a pair of leggings and the new apron dress and linen chemise were finished. More clothes are planned for next season.

Posted in Nålebinding, Småting, Søm, Store ting, Vikingtid | Tagged , , , | Leave a comment

Hode, skuldre, kne og tå..

.. eller rettere sagt: hode, hånd og fot.

Et dypdykk i restegarnbeholdningen har resultert i flere små, men langvarige prosjekter som kan varme både små og store på føtter, hender og hodet og 9 restenøster mindre i kurva.

Barnelue med doble flatklemte baller på toppen og diagonal kant nederst.
Makkalue

Hodebånd til ung/voksen.
Hodebånd/hårbånd

Votter i Oslo-sting: et par helt enkle og luftige til å ha inni vindvotter, et par tett bundne med diagonalt mønster (se detaljerte bilder nedenfor) og et par fingerhansker.
Votter

Sokker til små og store:

traktorsokk v.1Finullgarn med sklistopper. Str. 25? traktorsokk v.2Resteullgarn. Str. 27?
lillaFinullgarn stripeteKampanjegarn

Detaljer på de grå vottene (i Peer Gynt restegarn):
Nærbilde votter

Edit 6.1.2016
Og 2,5 garnnøster senere…

blåBabyull. Str. 29-30 vid stripeteBabyull. Str. 29-30 smal
Og de samme blå modifisert i juli 2016. striperBabyull

English summary
I’ve made some more things. A cap for a kid, some mittens and a few more socks (both for kids and myself) – now we just need some colder weather. Mostly Oslo stitch, and for all these projects – 9 left-over balls of yarn were used.

Posted in Nålebinding | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Husgerådsposer og lingardiner

Når man veksler mellom moderne og historisk inspirert teltliv trenger man husgeråd og ting å oppbevare dette i.

Husgerådsposer

En enkel bomullspose foret med en plastpose for å hindre at panna man lager mat i på bålet sverter til alt det andre i bagasjen.

Både den fine støpejernstripoden og den smidde jerngryta har fått egen fiskebeinsvevd jutepose for å hindre at alt som kommer borti blir sort av sot. Posen til støpejernstripoden har fått en lærbit i enden for å ikke skrape opp alt den ligger inntil og posen til gryta er luftig nok til at fuktighet slipper ut og åpen nok til at man kan putte andre ting i den ved frakt.

Lingardiner
For å dele inn rom i teltet, gi litt mer privatliv når åpningen er åpen og for å kunne skjule moderne utstyr ble det sydd et par lingardiner. Her dekorert med banneret. Opphenget fungerer også som snor hvor man kan henge opp diverse lette ting.

English summary
I’ve made various bags for storage and transportation of reenactment cooking ware.

The cooking ware storage and transportation bags are made from a herringbone woven jute fabric (pot and tripod) and cotton lined with a plastic bag. The bags protect the cook ware such as our hand made pots and tripod as well as preventing soot to be all over the other things that are transported and stored next to the pot, pan and tripod.

Then there are some curtains for the saxon tent to divide it into more rooms as well as providing some privacy and a place to hide whatever modern things may be in the tent.

Posted in Fantasi, Levende historie, Småting, Søm, Store ting | Tagged , | Leave a comment

Brikkevevkurs 2015

Jeg har vært så heldig å få tilbringe helga sammen 9 flotte, lærevillige, produktive og ikke minst hyggelige damer gjennom Strinda husflidslag.

De har både tegnet mønster fra bunnen av og tegnet av mønstre fra ferdige bånd. De har lært ulike måter å renne og sette opp veven på. De har vevd flere bånd hver, eksperimentert med mønstre og løst problemer som har dukket opp undervegs.

Vi har delt både frustrasjoner, gleder og inspirasjon. Og ikke minst har det vært mange aha-opplevelser undervegs. Artig!
Kursprodukter
Fra nå av er det bare fantasien og tålmodigheten som setter grensene for hva disse damene kan finne på i brikkeveven. Lykke til videre! <3

English summary
I’ve had the pleasure of teaching basic tablet weaving to 9 wonderful ladies this weekend. From now on, only their fantasy and patience will limit their progress on the tablet weaving path.  All the best! <3

Posted in Brikkevev, Kurs | Tagged , , | Leave a comment

Ber’serker

– om kjoler og serker i ulike varianter.

På markedet i Borre 2014 ble det varmere enn forventet. Den planlagte nye, tynne linserken (se nedenfor) ble ikke ferdig i tide og ble igjen hjemme. Forventninger om mer varmt vær til neste marked i Haithabu gjorde det derfor nødvendig å lage noe nytt – enten uten eller med bare korte ermer. Og i nøden uten tilgang til symaskin måtte den syes fullstendig for hånd.

ermeløs linserk

“Nød lærer lat kvinne uten tilgang på symaskin å sy et plagg fullstendig for hånd.”

Spisskypertvevd linstoff ble kjøpt av Raffina under markedet på Borre. Så fort leiren i Haithabu var satt opp begynte arbeidet med å forvandle stoffstykket til en ermeløs serk med kiler.

ermeløs linserkStoffet er forsøkt utnyttet maksimalt og serken er sydd i et basissnitt. Kilene ble en liten tanke smale, men er så store som stoffbiten tillot. Den ene sidekilen er også sydd sammen av to biter for å bli like stor som den andre. Da er det ikke mye restestoff igjen. Anslått utnyttelsesgrad på stoffet er omtrent 99% (se bildet til høyre for alt som var igjen).

Disclaimer: Jeg kjenner ikke til arkeologiske funn eller bilder av ermeløse serker fra vikingtid. Ellers finnes det visstnok bilde av en trell med ermeløs kjole (trolig surcot) i en sør-svensk kirke

I nøden ble man nok en gang nødt til å improvisere. Etter en dags bruk satt man nemlig igjen med solbrente biceps, en pris å betale for ikke å ha vært nok i skyggen, brukt høy nok faktor på solkremen eller laget ermer. To lekre plantefargede silkesjal i matchende farger ble kjøpt inn, knyttet sammen og tredd gjennom åpningene og voila, nye ermer! Det ble feiende flott, men historisk belegg? Nada.

 

Detaljer fra selekjolen
En langermet linserk var den opprinnelige planen til sommeren 2014, men tida forsvant for fort før avreise og det uferdige plagget ble lagt igjen hjemme. Det ble faktisk liggende i skapet i ett helt år, frem til juli 2015.

Det ble prøvd ut en ny måte å klippe ermene på, hvor det går med ca 10 cm mer stoff i lengderetningen, med håp om at ermet sitter penere rundt skuldra enn ved standard basissnitt Ellers er alle sømmonn sydd ned for hånd, de aller fleste med små kastesting, rettsømmen i kilene med små forsting.

Ny selekjole/smokkr i blå og brun-hvit ull ble påbegynt juni 2014 og planen var å få den ferdig til Trondheim vikingmarked 2014, men heller ikke denne kjolen ble ferdigstilt før i juli 2015.

Som annet godt stoff har det ligget og modnet i skapet før det endelig ble tatt i bruk. Det diamantkypertvevde stoffet ble kjøpt av Nille på Trondheim vikingmarked i 2011 og det blå er restebiter av det blå stoffet forrige selekjole ble sydd i. Med smart klipping og bruk av kiler ble det igjen nok til å kunne lage en ulltunika av stoffet også (vi får se når og om den faktisk blir laget).
Hovedgrunnen til at denne ikke ble ferdig i tide var at tre av kilene (for- og bak-kilene er forskjellige) var plassert feil. I tillegg var det allerede var sydd franske sømmer da det ble oppdaget og mye spretting, svetting og banning måtte til før det kunne rettes opp.
For det andre gikk symaskina (bruker maskin på alle usynlige sømmer) plutselig i stykker rett før innspurten av opprettingen. Den ble likevel med på sommerens turne rundt omkring i Norge, Danmark og Tyskland hvor alle sømmonn ble sydd ned og fallen både nede og oppe ble sydd ned opptil flere ganger (først med forsting, deretter med små tungesting på baksiden (se bildet). Først til gildet under vikingfestivalen på Egge i 2015 ble den endelig ferdig nok til å brukes. Da hadde den i tillegg fått et enkelt brikkevevd bånd som dekorasjon og til seler.
Detaljer fra selekjolen

Og til slutt noe mer moderne uten mer om og men: en ermeløs a-kjole.
Ermeløs lintunika

English summary
I’ve made myself some new dresses for the season:

 • one sleeveless dress made in linen twill using app. 99% of the fabric, completely handsewn,
 • one chemise in thin linen, main seams sewn on a machine, minor seams, seam allowances and visible seams sewn by hand.
 • one smokkr/apron dress in wool, main seams sewn on a machine, seam allowances and visible seams by hand. 
 • a modern sleeveless a-dress in thin linen.
Posted in Brikkevev, Fantasi, Levende historie, Moderne, Søm, Store ting, Vikingtid | Tagged , , , | Leave a comment

Bare brikkeband V

Brikkeveveriet har vært i aksjon igjen.

Her er et bånd laget av Alv kamgarn.
kamgarn brikkevevd

Og ikke minst noen nye fargevariasjoner av “#40 Mona viking” i entrådig prydvevgarn.

To-tone hvit og grå.
Totone hvit og grå

Gul, rustrød og mint.
gul, rustrød og mint

Rustrød, mørk lilla og mosegrønn.
Rustrød, mørk lilla og mosegrønn

Gul, vinrød og mørk brun.
Gul, vinrød og mørk brun

Og så et par familiebilder med alle båndene laget med entrådig spælsau-garn så langt (Mona viking x9 og Lilla Lofjord 1 og2):

blå bakgrunn grå bakgrunn

English summary
Some tablet woven bands. The first one in thin worsted yarn, the latter ones in one-ply woolen yarn.

Posted in Brikkevev, Moderne, Småting, Vikingtid | Tagged | Leave a comment