Kaffe

From Programvareverkstedet
Revision as of 11:56, 1 March 2012 by Gombos (talk | contribs) (Created page with "Jeg kikket litt på annan (PVVs kaffetrakter) i dag, og observerte at den var forferdelig møkkete. Jeg har derfor vasket kannen og kaffefilterholderen, tørket av selve trakter…")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Jeg kikket litt på annan (PVVs kaffetrakter) i dag, og observerte at den var forferdelig møkkete. Jeg har derfor vasket kannen og kaffefilterholderen, tørket av selve trakteren med tørkepapir, og holder nå på å rense den.

Siden det tydeligvis ikke er slik at alle som forsøker å bruke annan både (a) forstår seg på hvordan man bruker en kaffetrakter og (b) kjenner konvensjonene som gjelder for Programvareverkstedets eksemplar av arten, vil jeg her gi en kort innføring i begge deler.

Hvis de glade kaffetraktende horder på PVV følger prosedyrene skissert under, kan vi i fellesskap sørge for at kaffen som traktes med annan ikke virker like gammel og bitter som undertegnede.


OM RENHOLD AV KAFFETRAKTEREN

Alle som bruker kaffetrakteren har et felles ansvar for at den holdes ren.

Kannen og filterholderen vaskes med oppvaskmiddel og oppvaskbørste mellom hver gang det traktes kaffe. Varmeplaten og resten av trakteren tørkes av med fuktig tørkepapir så ofte som det trengs. I praksis betyr dette at du som bruker trakteren gjør følgende:

(a) Før du trakter kaffe, ser du etter om kannen, filterholderen og varmeplaten ser skitne ut. Gjør de det, rengjør du dem før du trakter kaffe. Du kan samtidig (denne delen er frivillig) sende stygge tanker til de som etterlot trakteren i en slik miserabel stand.

(b) Når du er i ferd med å forlate PVV for dagen, og du i løpet av denne dagen har drukket kaffe traktet på annan, sjekker du om trakteren ser skitten ut. Hvis den gjør det, rengjør du den.

Omtrent hver fjortende dag bør trakteren renses innvendig. Til dette bruker man rensemiddel for kaffetraktere. Vi har som regel en eske med slikt stående på PVV. Hvis det er tomt, går du til en dagligvareforretning og kjøper mer.


SLIK TRAKTER DU KAFFE

1. Sørg for at trakteren er ren, som beskrevet over.

2. Fyll ønsket mengde vann i trakterens vannbeholder.

3. Sett et kaffefilter i filterholderen og mål opp en passende mengde kaffepulver (fem måleskjeer kaffe til en liter vann pleier å fungere, men du kan prøve deg frem). Den vanskelige delen av dette punktet er at kaffepulveret man måler opp skal plasseres i kaffefilteret. Det skal ikke tømmes rundt omkring på kaffetrakteren. Ei heller skal det spres ut over kaffebordet. Det skal slett ikke slenges vilt ut på gulvet på PVV og de omkringliggende områder. Når man først har forstått det grunnleggende prinsippet for hvor kaffen skal plasseres, er dette faktisk noe de fleste med normalt god koordineringsevne kan få til. Hvis du er usikker på om du klarer dette, kan du be en voksen om hjelp.

4. Sjekk at dryppstoppen står i åpen posisjon, slik at kaffen får dryppe ned i kannen.

5. Slå på de to tidsbryterne trakteren er koblet til. Hvis selve trakteren er skrudd av, må du slå på denne også.

6. Vent til kaffen er traktet ferdig. I likhet med punkt 3 over er dette noe mange tilsynelatende har problemer med. Det virker kanskje litt vanskelig å forstå at man ikke bare kan plukke ut kannen og skjenke kaffe så snart det har dukket opp noen dråper i den, men jeg skal forsøke å forklare hvorfor det er slik. Så lenge kaffetrakteren holder på å trakte kaffe, drypper det kaffe fra filterholderen ned mot der kannen vanligvis befinner seg. Hvis kannen da ikke befinner seg der (men for eksempel i en utålmodig kaffedrikkers skjelvende lanke), vil kaffen dessverre ikke være i stand til å finne veien til kannen helt på egen hånd. Den vil faktisk bare falle rett ned, og lande på varmeplaten. Da blir varmeplaten skitten. Det ønsker vi ikke at den skal bli. Derfor må du vente til kaffen er ferdig traktet. Dette er kanskje ikke alltid så lett, siden det kan ta mer enn et helt minutt. For å holde ut ventetiden kan du for eksempel lese en tegneserie.

7. Er kaffen ferdig traktet? Flott! Da kan du forsyne deg med kaffe. Den eneste vanskeligheten som gjenstår nå er at kaffen skal helles i en kopp, som du så bruker til å drikke av. Å helle kaffen på kaffebordet eller et annet av PVVs bord er feil. Å helle den på gulvet er også feil. Det korrekte er å helle den i en kopp. Hvis du ikke vet hva en kopp er, kan du spørre moren din. Hun vet det nok.


OM INNKJØP OG OPPBEVARING AV KAFFE

Alle som bruker kaffetrakteren deler kostnadene med å kjøpe inn kaffe. Dette foregår på følgende vis. Hvis det er tomt for kaffepulver, og du vil ha kaffe, går du til en butikk og kjøper inn mer kaffepulver.

Kaffepulveret oppbevares i en ganske tett boks som hendig nok er merket «coffee». En ting som kan være vanskelig å forstå angående bruk av denne boksen er at den kun er ganske tett dersom den er lukket. Når lokket står åpent er den faktisk ikke særlig tett i det hele tatt. Dette ble kanskje litt i overkant teoretisk, men i praksis betyr det bare det følgende: Etter at du har tatt kaffe fra boksen, må du lukke den.