Kurs/Plan 9

From Programvareverkstedet
Jump to navigation Jump to search

Tid: Torsdag 29. oktober 2009, kl. 18:15<
> Sted: R4<
> Kursholder: Andreas Eriksen<
> Anbefalte forkunnskaper: Grunnleggende bruk av unix, muligens litt programmering.

Unix, som ble lansert på 70-tallet, har forblitt den grunnleggende modellen for de aller fleste operativsystemer som brukes i dag. Eksempler på dette er Linux, Mac OS X, FreeBSD, Solaris, og til en viss grad også Windows.

I 1992, ti år etter at Unix ble kommersielt tilgjengelig fra AT&T Bell Labs, lanserte de et nytt operativsystem som skulle være en etterfølger til dette, og rette opp i noen grunnleggende feil i Unix' design -- Plan 9.

Plan 9 tok av forskjellige årsaker ikke verden med storm, men er i dag fremdeles i live som et fritt/åpent operativsystem for forskning og hobbyvirksomhet.

I dette kurset ønsker jeg å fortelle litt mer om Plan 9s historie, og demonstrere hvordan dets design er forskjellig fra - og muligens også bedre enn - de "moderne" Unix-variantene.

Det antas at kursdeltakerne har noe erfaring med en Unix-variant, som f.eks. Linux, men det er selvfølgelig åpent for alle. Kursdeltakerne vil også få tilgang til en maskin som kjører Plan 9 for å kunne utforske systemet selv.

Kurset vil sannsynligvis ikke være direkte nyttig, men forhåpentligvis interessant. Det antas å vare 1-2 timer.

Etter kurset kan en bli med til PVVs lokaler og delta på lanseringsfest for Ubuntu 9.10 «Karmic Koala».

Plakat Lysark