Intervju

Hva skjuler deg i himmelen?

Intervju i Arbeidets Rett ved Reidun Røe 2. september 1998.
Statsministeren tror på engler. Det er farlig, mener Gert Nygårdshaug. I den nye romanen hans møter vi Gotvin Soleng. Han er prost.

"Prost Gotvins geometri" forteller om en søkende sjel. Gert Nygårdshaug er sjøl en søkende forfatter, som ikke liker å skrive.

Som Ibsen og Hamsun

- Jeg liker ikke å skrive, sier Nygårdshaug. Han har skrevet 24 bøker. Men han liker å fabulere, det er tross alt i fantasien historiene blir født.

Fortellingene til Nygårdshaug speiler tida vi lever i. Han mener at forfatterne i Norge burde ta lærdom av Ibsen og Hamsun, som integrerte i sin litteratur de nye tankene i vitenskapen. Hvordan skal vi ellers forstå vår filosofiske tilstand?

Engler og Bondevik

For ei tid tilbake hørte Gert Nygårdshaug et intervju med statsministeren Kjell Magne Bondevik. Bondevik sa at han trodde på engler.

- Har du noen erfaringer med engler? Spurte intervjueren, forteller Nygårdshaug. Jo, statsministeren svarte at han visste at de dukket opp på misjonsmarkene som Guds sendebud.

- Dette er alvorlig ! Engler er ikke mer realistiske enn tufter og troll. Det er farlig at statsministeren for et moderne samfunn befester sin tro i middelalderen. Kirken er håpløst tilbakestående. Det er først i de siste hundre årene den har måttet krype til korset og innrømme at Bruno og Galileo hadde rett; jorda er ikke verdens sentrum.

Primitiv religion

Nygårdshaug bir ravnsvart i blikket der han sitter og drikker vin, rød som blod

. - Vi har i vår tekniske intelligens nådd et enormt høyt nivå. Tenk på det, at i samme sekund som noen lander på mars, står noen i Israel og kysser en mur, noen kysser en stein i Mekka, noen spiser brød og blod. Kristendommen er et særdeles primitivt uttrykk for en religion. Vi kaller naturreligionen primitive, men naturreligionene er i tråd med naturen og forsøker ikke å bygge drømmeslott. Verdensrommet er stappfullt av liv, hvor kommer englene fra? Hvor går vi? Hvorfor kysser vi en mur? Hvorfor tror vi på mirakler?

Syndig lavendelduft

Miraklenes tid er ikke omme. Prost Gotvin opplever et mirakel. Han forelsker seg.

Prosten kommer fra Vanndal, ei lita fjellbygds som ligner Tynset, hvor Nygårdshaug sjøl har vokst opp. Han er en snill og god prest som har rundet 35 år. Han er ikke gift og aldri har han hatt et nært forhold til en kvinne. På sin første utenlandstur, på toget til Spania, møter han ei nydelig spansk jente som forsker på gamle kulturer. Han vet at han aldri mer kan glemme duften av lavendel, men kjenner samtidig syndens kvelertak rundt halsen.

Jenta gir ham en gåte. Hun gir ham en tegning av fire geometriske figurer. Hun sier at hvis han klarer å løse gåten, vill hun treffe ham igjen.

- Den første kimen til tvil i Gotvins tro er når han på en flytur over Danmark oppdager at figurene er fire vikingeborger som ligger på ei snorrette linje, røper Gert Nygårdshaug og sier som Gotvins hjertens kjær: "Da kan han finne ut hva som egentlig skjuler seg i himmelen." Det er neppe engler.


Terje Røsten
03.09.98