Gert og Margit - et fantastisk møte referert av Eirik Stillingen
Libris Karl Johan 20.2.97 kl. 17.00. Bokkaféen i 2 etasje.

Møtet starter merkelig presis. De to blir presentert av Arne Ruste. Han kan fortelle oss 30-talls mennesker som har møtt opp at dette arrangementet er et resultat av et samarbeid mellom bokhandelen og Norsk Forfattersentrum der han arbeider og deretter introduseres Gert Nygårdshaug og Margit Sandemo.
- Gert og Margit har mye til felles. Begge er omtrent like gamle litterært sett med debut på 60-tallet. De dikter om alle tider og steder, utvider det ordinære bevissthetsområdet. "Realisme" med fantastisk dimensjon, et utvidet realismebegrep. Dessuten er de gode og frodige fortellere.

Margit om seg selv:
Begynte å skrive science fiction og fantasy, men på 60-tallet var dette omtrent like stuerent som porno. Begynte å skrive kjærlighetsromaner, dette var døråpneren for å få utgitt noe. Disse tidlige fantastiske bøkene ble inkorporert i Isfolket, og da tatt bedre imot. Margit har skrevet mange frittstående romaner i tillegg til 47 b. Sagaen om Isfolket, 15 b. Heksemesteren og har hittil utgitt 6 bøker om Lysets rike.

Hvor får Gert fantasien fra?
Han kom fra enkle kår i Nord-Østerdalen. Oldemoren hans ble født i 1865. Hun fortalte mange eventyr og trodde på huldra selv. Etter at Gert selv fikk en sønn begynte han å tenke på alt Oldemoren fortalte og beynte å rekonstruere disse gamle eventyrene. Dersom sønnen til Gert lever til han er 70-80 år vil Gert nå være et levende mellomrom i 200 år med levende fortellinger.

Margit leste så høyt fra noen av sine bøker. Innledningen til Lysets rike, 2 første sider av Heksemesteren og fra Isfolket #28. Jeg må bare få si at Margit bør bytte oversetter. Språket var meget lyrisk på svensk og mye av dette mister oversettelsen.

Hva er eldre enn alle Haugene?
Gert som 13 åring: I vedsjulet med kikkert for å se hva som hendte på månen. Sorte hull kan man ikke se. Gert hevdet at all lovmessighet vil rase sammen den dagen man forstår de sorte hullene. Verden er full av mysterier. Hva da med vår intelligens? Vi sender folk til månen. Milioner av mennesker kysser samtidig en mur eller en stein. Den teknologiske intelligensen øker, men hva med resten?

Mønster: I Danmark har man 4 "borger", landemerker fra Vikingtiden. Vikingene bygde sannsynligvis på enda eldre byggverk. Flyveren Peder Hansen fløy over en av borgene mot neste, tok en 90 graders sving når han kom over neste borg. Det samme hendte der: han svingte 90 grader og kom til neste borg. De 4 borgene ligger i et kvadrat. På hver sin øy. Og langt borte fra hverandre, men på samme breddegrad. Hvem bygget disse stedene før vikingene? Svaret blir hindret av "skolearkeologien " og religionen.

Hulderfolket og virkeligheten?
Gert har aldri sett huldra. Margit har sett "småfolket" flere ganger og har hatt direkte nærkontakt med dem. Margits far møtte huldra. De var her før oss. Gert og Margit diskuterte så om:

Skjer fantastiske opplevelser oss i virkeligheten?
Skjer fantastiske opplevelser inne i oss?

Margit spør: hva var før begynnelsen? og hva er utenfor utenfor? For å finne svaret må man ta bort tallet 0 og begrepet intet. Han har skrevet om dette i Nullpluss.
Fri fantasi?
Margit mente at andre kanskje styrer hennes fantasi, i alle fall føler hun det selv. Kanskje folk på samme sted i en annen dimensjon innvirker på vår. Margit fortalte da om hjelperne som er her og som flytter seg til "et högre plan" når de lykkes.

Etter et par kommentarer fra salen takket de to for seg.