Intervju ved Mali Hagen Røe i Østlendingen 12.10.96

Nygårdshaugs roman kan bli spillefilm

Tynsetingen Gert Nygårdshaugs roman "Himmelblomsttreets muligheter" kan bli storfilm. Manusskrivingen er allerede godt i gang, og regissørene Nils Gaup, Lars Von Trier og Aki Kaurismäki er inne i bildet.

Boka "Himmelblomsttreets muligheter" ble utgitt av Cappelen i 1995, og høstet glitrende kritikker. Handlingen starter i Nord-Østerdal, hvor Nygårdshaug har sine røtter. - Det er ikke sikkert at det blir noen filming fra Nord-Østerdal, men det blir ihvertfall filming fra Amazonas, sier Gert Nygårdshaug på telefon fra Lier, hvor han er bosatt.

-Spennende

Han tar filmplanene med stoisk ro. - Det er langt fram før det blir noen film, og det er jo ikke helt sikkert at det blir noe ut av det, sier han. Han har tidligere solgt rettighetene til to andre av sine romaner, men prosjektene har blitt skrinlagt. - Jeg synes det er kjempespennende og artig at noen vil filme "Himmelblomsttreets muligheter". Morten Barth skriver på oppdrag fra Edge A/S, og bak dette selskapet står filmregissøren Eldar Einarsson og Nils Gaup, sier han. I følge Arbeiderbladet har også regissører som Lars Von Trier fra Danmark og Aki Kaurismäki fra Finland vist stor interesse for prosjektet. Planene om en film dukket opp rett etter at Nygårdshaugs bok kom ut i fjor høst. Manuset er planlagt å være ferdig på etterjulsvinteren.

Får frie tøyler

- Jeg synes det er moro at så mange er engasjert i dette. Jeg har gitt Barth frie tøyler i arbeidet med manus. Er manuset bra, har jeg blitt forespeilet en del turer til Sør-Amerika for å finne egnede "locations", sier Tynset-forfatteren. I boka "Himmelblomsttreets muligheter" følger vi Jens Oder Flirum fra Flirumgrenda i Nord-Østerdal. Handlingen starter i 1986, hvor 17 år gamle Jens Oder står uskyldig tiltalt for drap. Han blir dømt, og må sone fengsel i Hamar kretsfengsel. Ti år senere drar han til Amazonas for å redde regnskogene. Der er han i flere år, hvor han lever lykkelig med å samle planter og frø. I år 2020 reiser han tilbake til Europa for å redde verdensdelen fra grådighet og elendighet. Med seg har han frø fra Himmelblomsttreet, og opp fra jorden skyter en spire.


Terje Røsten
13.10.96