Intervju i Arbeiderbladet 09.10.96 ved Kristin Bjerke

Storsatsing på Nygårdshaug roman.
Gaup, Kaurismäki og Von Trier aktuelle regissører

Gert Nygårdshaugs roman , "Himmelblomsttreets muligheter", kan bli storfilm. Tre nordiske regissører deltar med hver sin del. For øyeblikket er internasjonale stornavn son Lars Von Trier, Aki Kaurismäki og Nils Gaup inne i bildet. Filmen skal bygges opp i tre novellefilmer, som til sammen utgjør en helaftens spillefilm.

Storproduksjon

Med støtte fra Statens studiesenter, skriver Morten Barth manus til det som kan bli en nordisk storproduksjon. Han har tidligere laget manus til filmer som "Det perfekte mord", "Jomfruene i Riga" og "Blind Gudinne", som ennå ikke er ferdig. Han skriver på oppdrag fra produksjonsselskapet Edge A/S . Bak dette selskapet står filmregissørene Nils Gaup og Eldar Einarson og reklameguruen Ingebrikt Steen-Jensen.
-Jeg satte igang med dette prosjektet på nyåret, og regner med å bli ferdig til over nyttår. Boka er et stort epos, man følger hovedpersonen gjennom tredve år av hans liv. Hver novellefilm blir på en time, så selve filmen blir på tre timer, sier Morten Barth.
En filmatisering av "Himmelblomstreets muligheter" vil bli en av største norske filmprosjekter noensinne. Store deler av handlingen foregår i Amazonas regnskoger og i et krigsherjet Europa i framtiden.
Boka kom ut i fjor, og fikk glitrende kritikker. Handlingen starter i Nord-Østerdalen i 1985. Syttenåringen Jens Oder Flirum står uskyldig tiltalt for drap. Ti år senere drar han ut for & aring; redde regnskogene i Amazonas. Her blir "Senor Yenso" en legendarisk helteskikkelse. Han reiser tilbake til Europa rundt år 2020. Nå vil han nemlig redde sin egen verdensdel fra grådighet og elendighet. Europa er utbrent, og alle slåss mot alle. Det fins ingen framtid, men idealisten Jens Oder Flirum vil likevel prøve å bringe livet tilbake.

Ennå usikkerhet

Gert Nygårdshaug har tidligere solgt rettigheter til sine romaner, men alle prosjektene ble skrinlagt.
-Jeg solgte opsjonsrettene til kriminalromanene "Honningkrukken" og "Jegerdukken". Disse prosjektene ble ingenting av, opsjonene har gått ut så andre står fritt til å prøve seg, sier Gert Nygårdshaug. Han synes det er kjempespennende at noen nå vil prøve seg på "Himmelblomsttreets muligheter".
- Det kom som en stor overraskelse at noen ville filme boka min rett etter at den kom ut. Jeg håper virkelig at det blir noe av planene, sier Nygårdshaug.
Eldar Einarsom i Edge A/S presierer at man ennå ikke vet bestemt om det blir noe av filmatiseringen, men bekrefter at det blir et nordisk samarbeidsprosjekt.
- Regissører som Lars Von Trier og Aki Kaurismäki, har vist stor interresse for prosjektet, men før manus foreligger kan vi ikke si noe sikkert. Bare det å få prosjektet til å passe inn i skjemaet til tre meget travle regissører, blir et problem, sier Eldar Einarson.


Terje Røsten
19.10.96