Intervju

Gourmet-krim med løse hoder -
Gert Nygårdshaug går kjøkkenveien

Intervju ved Helge Birkelund i Dagsavisen 04.96

Gert Nygårdshaugs sjette fortelling om Fredric Drum er en gourmetisk bok med krim som hovedingrediens, i en suppe som denne gangen koker i Oslo-gryta. Hodeløse lik, Maya-kultur, ny-nazisme og innvandringsproblemer krydrer "Kiste nummer fem".

Fredric Drum er imidlertid død. Nygårdshaugs krimhelt ble skutt ned og drept av Skarphedin Olsen i forrige bok, "Cassandras finger". I "Kiste nummer fem" er det morderen Skarphedin Olsen som er hovedpersonen. Sammen med Arbeiderbladet vender Lier-bosatte Nygårdshaug tilbake til åstedet - Oslo.
Kom. Vi spiser østers hos Smør-Pettersen på Aker Brygge. Champagne og Østers, inviterer forfatteren. Senere går turen til Grünerløkka på den andre siden av byen, til kafeen Noahs Ark.

Evigvarende
Da jeg begynte på min første bok om Fredric Drum, "Honningkrukken", (1985) bestemte jeg meg for å skrive en utradisjonell krim. Narkotikaforbrytelser interesserer verken Fredric Drum, Skarphedin Olsen eller meg. Det er for kjedelig. Planen er, og har alltid vært, å lage et kryptogram i en suklus over ti bøker. Hver bok har sin avsluttende historie, men hvor stopper og starter det hele? Alt er evigvarende. Ved å lese de ti bøkene som et hele, vil den nysgjerrige få svaret på nye "ting" gjennom gåtene, sier Nygårdshaug.
- Bevisst legger jeg ut spor for å gi leserne en mulighet til å finne løsningen, forteller han.

Fremmede kulturer
Østerdølen Nygårdshaug har bodd i Oslo i 20 år, men har flyttet til Lier utenfor Drammen. I skrivestuen, et stabbur, lar han alter-egoene leve sitt fantastiske liv. I Italia, Østerdalen, Egypt, Frankrike eller i hodet til Skarphedin Olsen, mannen som drepte Fredric Drum.
De to middelaldrende menn er begge gastronomer, laksefiskere og i aller høyste grad mektige. Og de har en stor forkjærlighet for mysterier og fremmede kulturer. Forskjellen er den at Skarphedin er ansatt ved Kripos. Fredric Drum er kokk ved Kasserollen, hvis kokekunst er viden kjent. Drum er også dechiffreringsekspert, skrifttyder, med Maya-kulturen som spesialitet, men altså død.
I likhet med Skarphedin og Fredric er dikteren bak disse karakterene levende opptatt av mat, og han nærer en stor interesse for fremmede kulturer, da særskilt Sør- og Mellom-Amerika. Men Nygårdshaug er i motsetning til sine figurer forfatter, og i fjor ble hans roman "Himmelblomstreets Muligheter", som tok utgangspunkt i nettopp Mellom-Amerika, en av de store kritikervinnerne.

Stay Behind
Det ytre reisverket i "Kiste nummer fem" er som følger: i et hundehus i en hage på Vindern blir det funnet et lik, men kun den likvidertes veltrente kropp. Litt senere dukker det opp nok et halshogd menneske, denne gangen på Rødeløkka, i en cisterne.
Forskjellige spor fører Skarphedin til fordypning i Maya-kulturen, videre oppdager han nynazistiske elementer ved politiet i Oslo. Det hele kombinert med de stadige gourmetiske nytelsene, kroppsbygging og Virtual Reality.
Nazismen blomstrer som det villniset det er, og et annet sted mellom Justisdepartementet og Kripos styrer noen usynlige krefter. Enkelte samfunnstopper sitter så høyt oppe på berget at de har makt til å legge lokket på kisten om saken blir for pikant.
- Stay Behind-gruppen er ikke noe enestående tilfelle. Hvilke krefter hjalp for eksempelt til med gjennomførelsen av Bouchikhi-drapet? Vi finner slike celler i justisen, militæret og i politiet. I et demokrati er maktstrukturen diffus, og det gis rom for skjulte grupperinger. Det ligger i byråkratiets natur, mener Nygårdshaug.
- På 30 har Nygårdshaug skrevet 20 bøker. Bøkene om Fredric Drum er svært populære i Russland.
- Det er flatterende at en slik kulturnasjon verdsetter bøkene mine, men det hjelper lite økonomisk. Nylig fikk jeg oversendt pengene for 30.000 solgte bøker. 1.800 kroner var den nette summen. Det er for så vidt humoristisk, men lite å leve på, humrer Gert Nygårdshaug.


Terje Røsten
01.09.98