Anmeldelse

Helt på siden

Intervju i Dagbladet 22. mars 2000 ved Sissel Fantoft <sissel.fantoft@dagbladet.no>

Gert Nygårdshaug har skrevet 26 bøker, er oversatt til flere språk og har mottatt både priser og gode kritikker. Likevel er han fortsatt en godt bevart hemmelighet for nordmenn flest.

Gert Nygårdshaug er tilbake med den sjuende boka om Fredric Drum, dechiffreringsekspert og gourmet. De siste tjue årene har Nygårdshaug ristet én bok ut av ermet hvert eneste år. Han er rik på ideer, nysgjerrighet og entusiasme. Dessverre er ingen av de nevnte egenskapene spiselige.
- Hvis jeg hadde tjent bedre, ville jeg blitt en bedre forfatter. Da ville jeg ikke behøvd å drive slik rovdrift på meg selv.

Litteratur på postordre

Nygårdshaug selger et par tusen eksemplarer av hver bok. Det blir ingen fet av.
- Jeg mener at bokklubbene bidrar til å skape et klasseskille mellom forfattere. Noen har klippekort i bokklubbene, og kan trygt bruke tid på bøkene sine i vissheten om at de når ut til 300 000 bokklubbmedlemmer når den tid kommer. Vi andre må klare oss på utsiden. Dessuten dreper bokklubbene all leselyst. Folk velger jo ikke bøker sjøl lenger, de får dem i postkassa. Litteratur på postordre, snøfter Nygårdshaug. Han har irritert seg over bokklubbenes makt lenge, men sier ikke nei takk hvis en av hans bøker blir månedens bok. Såpass pragmatisk tillater kommunisten seg å være. Han har forresten vært i bokklubben en gang, som ekstrabok i Cappelens Bokklubb:
- Jeg tjente vel noen hundrelapper på det, tilstår han.

Med i klubben

Nå er han jamen snart bokklubbaktuell igjen, i bokklubben Villmarksliv.
- De ville ha den siste boka mi, "Den balsamerte ulven". Den passer jo for så vidt bra der. "Den balsamerte ulven" er bok nummer sju om Fredric Drum i det som skal bli en serie på ti bøker. Denne gangen drar Fredric til fjells med sin onkel, Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen, for å fiske ørret, men sin vane tro trekkes Drum-genene mot et mysterium i fjellheimen. En avhogd arm, et sauehjerte, en skutt fluestang og assyriske sagn står sentralt i årets Drum-bok. Som alltid har alt en logisk forklaring til slutt, uansett hvor overnaturlig og eventyrlig det kan virke underveis.
- En god krim er som en god saus. Alle ingrediensene harmonerer med hverandre. Jeg vil at leseren/spiseren skal komme i ekstase, derfor gjør jeg også svært grundig research. Men ingenting i bøkene mine er usannsynlig. Alt kunne ha skjedd.

Alter ego

Gjennom Fredric Drum får Gert Nygårdshaug levd ut mange av sine drømmer. Han reiser, spiser god mat, drikker deilig årgangsvin og er ekspert på felter som Gert gjerne skulle visst mer om.
- En skulle hatt fire armer og to hoder. Det er så mye en ikke rekker. Derfor er det fint å ha Fredric. Jeg opplever mye gjennom ham, sier forfatteren som blant annet er sommerfuglsamler, formann i Norsk Telekortklubb og en ivrig student av gamle språk. Nygårdshaug vet godt hva de tre gjenstående Drum-bøkene skal handle om, men han har flere andre prosjekter på gang i mellomtida.
- Jeg har hatt skissene til de ti bøkene hele tida. Den som leser alle ti kronologisk, skal få en ekstraopplevelse på kjøpet, en slags bonus. Men alle bøkene kan også leses separat.
Nygårdshaug er nettopp kommet hjem fra Guatemala, hvor han alene tok seg inn i den ugjennomtrengelige Petén-jungelen. Vel hjemme venter lansering og intervjuer i forbindelse med "Den balsamerte ulven".
- Jeg liker ikke å bli intervjuet og fotografert, men det er en del av jobben. Man må selge seg selv og produktet sitt, selv om man er forfatter. Sånn er det bare. Møt Gert Nygårdshaug i Dagbladet: på nettet i dag kl. 13.00! http://www.dagbladet.no


Terje Røsten
12.03.2k