Kriminelt godt

Følgende intervju er gjort av Liv Jørgensen for Dagbladet

Forfatteren Gert Nygårdshaug (51) og hans krimhelt Frederic Drum har mye felles. Begge er nysgjerrige, de har sans for mysterier, vitenskap og livets gode sider - mat og vin.

Da Gert Nygårdshaug skrev romanen "Nullpluss", om en mann som innelåst i en bumker spiser opp seg selv, hadde han det forferdelig morsomt. Ja, han lo så han nesten datt av stolen. Dette forteller forfatteren mens han gumler på et stykke stekt lever.
Nå er det riktignok fasanlever Nygårdshaug serverer, tilberedt med nennsom hånd på et kjøkken med utsikt til tre mål tomt i Lier, en tomt der fasaner faktisk boltrer seg mellom bærbusker og trær. Og det er bare inne i mannens hode et kirurgisk presist "cuisine macabre" holder hus. Fasanleveren er kjøpt og betalt på et så prosaisk sted som Liertoppen kjøpesenter.

- JEG VIL HELLER SE disse fuglene enn å skyte dem, sier Nygårdshaug.
Som forfatter bor han i et originalt univers av vitenskap og magi, av logikk og mystikk, av uforklarlige kriminalgåter og rasjonelle løsninger - enten han nå skriver om regnskogene i Amazonas eller lar sin sin matkyndige detektivhelt, mesterkokken Frederic Drum, så å si gå opp i røyk i Lommedalen. Samme Drum gjenoppsto siden på mystisk vis - eller gjorde han det? - i Nygårdshaugs høyst jordnære skrivestue, hvor skribenten nedtegner sine beretninger mellom ni og fire som en annen kontorist.
Hadde Gert hatt en tre-fire liv, kunne han gjerne tenkt seg å drive en restaurant a la Drums "Kassarollen", om ham da ikke skulle ha operert som arkeolog. En mengde interesser slåss som man forstår om plassen inne i forfatteren. Skrivingen kom først, alt fra barnsben av. Hans kreative ambisjoner strekker seg likevel til over skrivebordet.
Vi har hollandaise og bearnaise, så hvorfor ikke en montennaise? Problemet er å få sausen til å beholde gammelostpreget. Jeg har sikkert gjort hundre forsøk.
På dette tidspunktet har Nygårdshaug alt servert denne urnorske osten innrullet i spekeskinke som en liten aperitiff før måltidet. Alle som tror de ikke liker gammelost, anbefales å prøve, helst med en støyt genever til, ifølge forfatteren, som for øvrig selv har funnet fram til forretten av av fasanlever dandert på salat med solbærsaus til

SELV PÅ 70-TALLET, da revolusjonen sto høyt i kurs på universitet og blant forfattere, var Nygårdshaug kjent som en mann som når helst kunne avsløre bruk av lugubre hermetikk på hovedstadens bedre restauranter. Og lenge før Drum var påtenkt, brukte han sin fantasi på uortodokst vis til å bløffe lærde sensorer på Institutt for idehistorie. Gert Nygårdshuag er mannen bak den relativt ukjente medisineren Schnorekeen fra Nederland.
- Det var til mellomfag, og oppgaven handlet om åndslivet på 1700-tallet, en gjennombrudstid for vitenskaper. Problemet var jeg ikke visste noe om medisin, og jeg måtte ha med noe om det, så da kom jeg på Schnorekeen, som hadde bedrevet banebrytende arbeid innen faget. Jeg sto, og fortalte det til medstudenter etterpå. Schnorekeen er siden blitt brukt i andre besvarelser, også som von Schnorek. Så vidt jeg vet har alle bestått, sier Nygårdshaug fornøyd.
Siden har han vevd vitenskap fra kryptologi til kjernefysikk i romanene sine. Iblant skriver han så man tror mannen har en hang til det overnaturlige. Nygårdshaug sier han ikke tror på annet enn at det er noe ikke skjønner.
- Fordi vitenskapen ikke er kommet så langt. Det ville være rart om vi visste alt. I vår del av verden har vi stor teknisk intelligens, mens vår kollektive kognitive bevissthet er på et lavt stadium. Fro meg er det paradoks at vi kan sende mennesker til månen, og samtidig står menn og kysser en mur i Jerusalem, eller folk drikker Jesu blod i kirken hver søndag. Naturreligionene er på langt nær så primitive. De harmonerer i hvert fall i forhold til natur og miljø.

PÅ KJØKKENET FÅR naturens gaver lekker behandlig ute i Lier. En hovedrett av steinbit med fennikel og safran er under oppseiling. Safranen er fra Marokko. Nygårdshaug er en reisende forfatter, og det er når han farter rundt - i norske fjell eller i Egypt på nitid jakt etter ingredienser til bøkene - fyren virkelig jobber. Åtti prosent av forfatterjobben er gjort når Gert Setter seg til skrivebordet og meisler komplottene ut.
- Og Drum, får vi mer av han?
- Jeg bestemte fra første stund at det skulle bli ti bøker, og de som gidder å lese alle, skal få en fin opplevelse til slutt. Men den neste kommer ikke før om to år. Nå holder jeg på med noe helt annet.
Prøv en meny a la Drum først, og husk for all del osten. Ikke et virkelig godt måltid uten, mener Gert Nygårdshaug.


Aperitiff
Gammelost innrullet i spekeskinke.
Serveres med genever.

Forrett
Fasanlever med solbærsaus.
Fasanlever må bestilles hos slakteren.

Stek leverstykkene i olivenolje med sllt og pepper til de er gyldenbrune.
Smelt fjellsmør i en kasserolle og visp inn to deler creme fraiche og 1 del solbærekstrakt. Smak, og pass på den er passe tykk.
Legg leverstykkene på en tallerken sammen med salat. Hell sausen forsiktig rundt. Pynt med hele solbær og salvie.

Hovedrett
Steinbitfilet med safrankrem, fennikel og mandelpotet.
Safran får du på apoteket.
Stek passende porsjonsfileter av steinbit (ca. 250 gr. pr. person) i panne.
Kok fennikelstykkene til de er passe møre.
Kok mandelpotetene og ta av skallet.
Lag en saus på følgende måte: Pisk creme fraiche inn i smeltet smør og spe med fiskekraft. Krydre med 1/4 teskje ekte safran og visp mens det koker. La sausen stå ved siden av komfyren 1/2 time, kok opp igjen, mens du visper.
Anrett en tallerken med fiskestykke, mandelpotet, fennikel og saus. Pynt med krepshaler og grønt.

Oster
Stilton og hvit castello.

Dessert
Varme molter med lakkalikør over vaniljeis

Vin
Til forrett og ost:
Burgunder Charme-Charbertine 1989.
Til hovedrett:
Elderton, Barossa Valley 1994, australsk.


Terje Røsten
01.04.97