Innenfor fagkombinasjonen ser vi for oss tre typiske arbeidssituasjoner. Som ferdig sivilingeniør vil de fleste arbeide innenfor en av disse i nokså rendyrket form i hvert fall i de første årene. Senere, i mer ledende stillinger, blir kravene mer varierte og på tvers av disse arbeidsområdene. Generelt er det derfor ikke så avgjørende hvilke fag som velges i tillegg til de obligatoriske fagene. De obligatoriske fagene vil i alle fall gi en forsvarlig bakgrunn for en telematikkingeniør.
Med den raske tekniske utviklingen vil mye av det du lærer i teknologisk funderte fag ved NTNU kunne være foreldet om noen år. Det som varer lengst, er det du lærer i grunnleggende fag, og spesielt de som er basert på matematikk og statistikk. Erfaringsmessig er det også den typen kunnskap som er tyngst å tillegne seg senere i en arbeidssituasjon. Dette bør du ta hensyn til ved fagvalget.
De to første arbeidssituasjonene representerer to ytterpunkter innenfor fagkombinasjonen. Den tredje kommer mer i en mellomstilling. Hver situasjon vil splittes opp ytterligere, og vi vil trekke fram de fag som bør tas dersom du ønsker å spesialisere deg eller har interesser i spesielle retninger.
Her arbeider du med nett og nettkomponenter på et overordnet nivå. Målet med arbeidet er å sette sammen egnede kommunikasjonsnett for forskjellige formål og med forskjellige krav til egenskaper. Dette kan skje hos nettoperatørene (for offentlige nett), hos leverandører (for private nettløsninger), i store bedrifter (lokale nett og nett for å knytte sammen geografisk spredte avdelinger) og i konsulentfirmaer.
Kjennskap til standarder er viktig. Valget av siste obligatoriske fag blir derfor 45356 Kommunikasjon i distribuerte systemer. 45351 Datanett gir også slik kunnskap.
Spesialisering kan typisk skje i retningene
- dimensjonering av nett. Stoff gjennomgås i fagene 45081
Diskret simulering og 45325 Modellering og måling av
teletrafikk, og eventuelt fag 75582 Pålitelighetsanalyse.
- systemkunnskap med fag 42445 Radiosystemer.
- pålitelighet med fag 75582 Pålitelighetsanalyse.
- økonomivurdering for forskjellige nettløsninger med fag 92012
Investeringsanalyse.
Målet med arbeidet er å konstruere, produsere og selge telematikknett og komponenter til slike. For telematikkingeniøren er oppgaven først og fremst å spesifisere og lage styresystemer og i noen grad delta i overordnet spesifikasjon av elektronikkomponenter. Utvikling av hjelpemidler for spesifikasjons- og kodingsarbeidet er også en aktuell oppgave. Arbeidsplassene er industrien og i noen grad forskningsinstitutter som utvikler prototyper for kommende systemer og for utviklingshjelpemidler.
Fordi spesifikasjon og design av programvare står sentralt, blir valget av siste obligatoriske fag 45360 Programvare design for telematikksystemer.
Spesialisering kan typisk skje i retningene
- mest mulig kunnskap om de systemer som skal realiseres, dvs.
at fag 45351 Datanett og/eller 45356 Kommunikasjon i distribuerte
systemer bør velges.
- utstyrsnær programmering og operativsystemer. Aktuelt valgfag
er fag 45091 Systemprogrammering.
- utvikling av hjelpesystemer for spesifikasjon og
kodegenerering. Dette behandles blant annet i fag 45040
Kompilatorteknikk.
- pålitelighet med fag 75582 Pålitelighetsanalyse.
- metoder for gjennomføring av store prosjekter som
programvareutvikling ofte resulterer i. Aktuelt valgfag er fag
92520 Prosjektorganisering.
Målet er å utarbeide systemløsninger for nye kommunikasjonsnett og/eller komponenter i slike. Dette er en prosess som går forut for konstruksjon (situasjon B). Dette arbeidet har karakter av forskning, og du bør beherske både analytiske fag og fag for å beskrive systemer og prinsipper. Denne typen arbeid foregår hovedsaklig i forskningsinstitutter, forsknings- og utviklingsavdelinger i industribedrifter og ved universiteter og høyskoler.
Kommunikasjonssystemenes natur med samarbeid mellom utstyr fra forskjellige leverandører gjør standardiseringsarbeid særlig viktig. Spesifikasjon og design vil ofte være relatert til standarder fordi arbeidet typisk tar utgangspunkt i standardiserte omgivelser, er en del av et standardiseringsarbeid eller senere skal brukes i slikt arbeid. Innsikt i standarder er viktig, men ikke det sentrale. Som siste obligatoriske fag bør velges 45356 Kommunikasjon i distribuerte systemer.