Drift/Puppet

From Programvareverkstedet
< Drift
Revision as of 05:06, 19 July 2015 by Knuta (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Puppet er et fint og flott system for å distribuere informasjon mellom maskiner med forskjellige operativsystemer og maskinvare.

Bruk

Alle driftere har (eller kan ha) sin egen utsjekkede kopi av puppet-treet. For å få tilgang til dette, logg inn som din egen bruker på puppet-boksen. Passordet er samme passord som adminprincipalen din i kerberos (e.g. brukernavn foo, passordet til foo/admin i kerberos). Brukere må opprettes manuelt, og kan gjøres ved å logge inn på boksen og kjøre adduser (bare trykk enter når den ber om kerberos-passord).

Git-repository

Puppet-konfigen (som fortsatt ser mistenkelig ut som rdist-konfig) sjekkes ut automatisk den første gangen du logger inn på puppet-boksen (i skrivende stund lommel.pvv.ntnu.no). Når vi har fått portet rdist-konfigen vil du "slå på" endringer ved å pushe dem til origin.

Administrativt

Lure ting:

 • Installer vim-puppet og puppet-el (pakker for puppetsyntaks i vim og Emacs).
 • Rediger /etc/default/puppet til å starte Puppet.

Syntaks

Diste en fil

Disting av filer gjøres ved å opprette klasser og å tilordne maskiner til forskjellige klasser (karakterer ser det dog ikke ut til å være). Sørg for at nodetypen inkluderer (include) denne klassen. Noden definerer du i /etc/puppet/manifest/site.pp: denne ser ut til å holde orden på alle maskinene på bruket. Selve klassen opprettes i manifests/classes/, hvor du lager en ny fil med passende navn.

Diste motd

Disse filene dister filen /etc/puppet/modules/motd/files/motd/, ganske logisk igrunnen at den interne pathen har et ekstra navn, men du venner deg til det.

puppet:/// sender deg til puppetdir, som er /etc/puppet/ i vårt tilfelle.

# /etc/puppet/manifests/site.pp

import "classes/*"

node default {
	include motd
}
# /etc/puppet/manifests/classes/motd.pp

class motd
{
	file {"/local/etc/motd":
		group => 'root',
		   owner => 'root',
		   mode => '644',
		   ensure => present,
		   source => "puppet:///modules/motd/motd",
		}
}

Automagi

Absolutt ingen snøring på hva som er greia her. torjehoa har til nå kjørt manuelt når han vil noe, men det er nok ikke slik det henger sammen, det er nok automagi i bildet.